Page 12 - Geschiedenis Barger-Oosterveld
P. 12

  Bargerkanaal in het voorjaar van 1931. Links achter is café Halfweg nog zichtbaar.
(Nieuwsblad van het Noorden, 5 maart 1931).
 Het haventje met recht op de achtergrond het houten ABTB-gebouwtje. (Het Noorden, 1936).
 Later werd het houten ABTB-gebouwtje vervangen door een stenen. De foto is gemaakt in 2018.
(Foto J. Ameln, Emmen).
voortgetrokken door een paard. Hier kwamen de schepen aan om (kunst)mest te leveren. Ook namen ze aardappelen en bieten mee terug. Deze werden door de boeren in de omgeving afgeleverd. De haven was groot genoeg dat een boot er kon keren. Ook de boeren van Nieuw Dordrecht brachten en haalden hier hun oogst en of waar op. Het laden en lossen gebeurde zonder machines. Als het water te laag stond moesten de aardappels naar de Bladderswijk worden getransporteerd worden.
Gevaarlijk water
Egbert “Broer” Wakker kon het haventje en kanaal nog goed uit zijn jeugd herinneren. Bij mooi weer ging de jeugd zwemmen. Op een keer verdween Willie Grummel onder water en kwam niet meer omhoog. Egbert is hem achterna gegaan en heeft hem gered. Een tijdje later kwam de moeder van Willie in hun winkel en gaf Egbert een portemonnee als teken van dankbaarheid.
Schaatsbaan
Wanneer het winter was en het had goed gevroren en het ijs op de kanalen was dik genoeg, kon er worden geschaatst. De bekendste ijsbaan in Barger-Oosterveld was het Bargerkanaal. Daar in de haven was het altijd een gezellige drukte. Vanuit hier kon men naar omliggende dorpen schaatsen, zoals Oranjedorp en Barger- Compascuum. Sommigen redden het zelfs tot Klijndijk of Borger.
Het Bargerkanaal levert tegenwoordig het water aan de ijsbaan.
De eerste lading aardappels
Over het kanaal herinnerde boer Bernard Lübbers hoe het werd gegraven. “Het werk werd uitgevoerd door arbeiders, de opdrachtgever was Heidemij en de opzichter was Jan van Veen. Alles
  186 Kaderverhaal
 




















































































   10   11   12   13   14