Page 14 - Geschiedenis Barger-Oosterveld
P. 14
De pas gewijde Pater Willehad Kocks in 1943. (KAB).
De familie Kocks. Vlnr: Herman (Kokkie), Willem (pater Willehad), Gradus, Jan, Leen (Helena), Lie- de (zuster Monica) en Kees (de vader van dr. Geert Kocks). Zittend de ouders Harm Heinrich (de kerk- meester) en Angela (geboren Ottens, bijgenaamd Kok-engel). (KAB).
Na zijn eerste opgedragen mis in 1943 te Barger-Oos- terveld is er een koffietafel in café De Flinthoek. De pater zit aan het hoofd van de tafel tussen zijn ouders. (Familiecollectie Gerdes).
Pater Kocks
In 1916 wordt aan de Tweede Groenedijk te Emmer-Erfscheidenveen, op de grens met Barger- Oosterveld, Wilhelmus Nicolaas Kocks geboren. Na de lagere school op het Oosterseveld gaat hij naar het seminarie voor een priesteropleiding. In 1943 volgt zijn wijding tot priester. Hij wordt aangesteld als kapelaan in Limburg, daarna in 1946 te Zandberg. Van daaruit had hij de zorg voor gedetineerde in de kampen Schattenberg bij Westerbork en De Beetse in de gemeente Vlagtwedde. Dat waren tijdens de oorlog kampen voor Joden, maar nu zitten er ‘foute’ Nederlanders die met de Duitsers hebben gecollaboreerd.
Kamp “de Beetse”
Gelegen nabij Sellingen, werd in 1935 gebouwd en was oorspronkelijk bedoeld voor de opvang van werklozen. Zij werden ingezet bij de ontginning van woeste gronden in oost Groningen. In 1942 verbleven ongeveer 500 Joden uit Amsterdam in het kamp. Zij werden echter in oktober van dat jaar afgevoerd naar kamp Westerbork. In 1944 bood het kamp onderdak aan enige honderden mannen, die in het kader van de Arbeidseinsatz waren opgepakt en te werk werden gesteld bij boeren in de omgeving. In 1945 verbleven in het kamp ruim tweehonderd NSB-vrouwen en kinderen uit de Randstad, die na Dolle Dinsdag in september 1944 waren gevlucht naar Duitsland, maar in februari 1945 terug kwamen naar het noorden van ons land. In augustus 1945 werd Kamp De Beetse een gevangenenkamp en moesten enige honderden Nederlanders te weten NSB’ers en SS’ers daar hun straf uitzitten. Het kamp werd in 1948 gesloten.
In een krantenartikel uit 1965 vertelt Pater Kocks hierover.
“Ik was pas gewijd priester en kreeg de geestelijke verzorging van een aantal kampen in het zuiden van het land en later ook in het noorden. De bevrijding was iets fantastisch en we hebben dagen geleefd in een heerlijke roes. Intussen hielden diverse organisaties zich bezig om foute Nederlanders bij elkaar te drijven. Ruwheid hadden we wel geleerd onder oorlog, maar we hadden daarom niet
214 Kaderverhaal