Page 16 - Geschiedenis Barger-Oosterveld
P. 16

      Barger-Oosterveld van Barnar naar Barnar
- ontstaan en ontwikkeling van een dorp -
    Barger-Oosterveld ligt op een zandige uitloper van de Hondsrug, die vroeger uitmondde in het grote Bourtanger moeras. Wat velen niet weten, is dat er heel lang geleden al mensen woonden in deze streek. Daarvan getuigt het tempeltje uit de bronstijd dat in 1957 in de bodem werd aangetroffen.
Zo’n honderd jaar eerder waren er van vlak over de grens veel Duitse boeren toegestroomd. Bijna allemaal katholieken, die ‘s zondags voor de mis uren op pad moesten over moeilijk begaanbaar terrein. Daarom was hun grote wens: een eigen godshuis.
Dit boek geeft de bijzondere ontstaansgeschiedenis weer van die kerk. Ze was de eerste in Nederland die werd toegewijd aan Sint Gerardus Majella. Meer dan een eeuw geleden is hier ook de eerste bedevaart in Drenthe ontstaan en die heeft tot op de dag van vandaag nog altijd plaats. Naast het heidense bouwwerkje uit het verre verleden heeft Barger-Oosterveld dus vanaf 1906 ook een rooms- katholieke ‘tempel’! De buitenkant van het gebouw is vrij sober, de schoonheid zit vooral van binnen. Het interieur met zijn vele opvallende wandschilderingen is één van de meest fascinerende in Noordoost-Nederland. In 1998 is de kerk door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als rijksmonument.
Het boek beschrijft de oprichting en de twee grote verbouwingen in chronologische volgorde. Nauwgezet en volledig, maar desondanks op vlotte, soms luchtige toon. Het biedt anekdotes en krantenartikelen en het diept bijzondere geografische en sociale aspecten uit. Ook geeft het –uiteraard – een kijkje in het ‘rijke Roomsche leven’. Voor wie het katholicisme een warm hart toedraagt, zal de inhoud boeiende lectuur vormen. Maar ook iedereen met geschiedkundige of regionale belangstelling kan er heel wat wetenswaardigheden in vinden. De uitbundige illustraties ondersteunen de tekst en maken deze uitgave aantrekkelijk om van voor tot achter door te bladeren. Ook voor de lezer die wat minder geïnteresseerd is in historische details.
De Veldkers
  



























































































   12   13   14   15   16