Page 30 - Yoga Hela Livet Ebok
P. 30

30
Yoga, äldres hälsa och forskning
I Sverige genomfördes det en forskningsstudie vid namn FitForAge vid Institutionen för Folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet år 2019 – 2022. Studien riktade sig till friska äldre mellan 65 och 85 år som tränar sällan. Studiens syfte var att undersöka hur fysisk aktivitet, med särskilt fokus på yoga, påverkar fysiskt och mentalt välbefinnande. Deltagarna delades i tre grupper varav en grupp utövade yoga under tolv veckor tre gånger i veckan, den andra gruppen tränade kondition och den tredje gruppen väntade med träning. Studien visade att äldre mår generellt bättre av träning och att yoga dessutom är skonsammare för äldre.
Yogaformer anpassade till funktionsnedsatta äldre
MediYoga – MediYoga är utvecklad i Sverige och är en terapeutisk form av yoga som till viss del riktar sig till funktionsnedsatta personer. Forskning på MediYogans effekter har gjorts vid Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset, Danderyds sjukhus samt inom svensk primärvård. MediYoga kan anpassas till den gruppsomundervisas,oavsettomdetrörsigomfysiskabegränsningar,utbrändhet, depression, stress eller cancer. Det finns inget specifikt MediYogaprogram för funktionsnedsatta äldre men många övningar fungerar bra även för denna grupp.
Sivanandayoga för äldre – Sivananda Vedanta Yoga Center har utvecklat en specifik sekvens av rörelser ur klassisk hathayoga med anpassning till de kroppsvariationer som en äldre kropp kan ha. Variationerna av rörelserna kan göras både till mer rörliga äldre och även till rullstolsburna. Emfas läggs på fokus, andning och stretching med syfte att uppnå mer rörlighet i leder, stärka skelettet, bättre balans, större medvetenhet, djupare avslappning och ett allmänt stärkande av helhetshälsan.





























































































   28   29   30   31   32