Page 27 - I am + | Editie 4
P. 27

 Checklist
 Twijfel je erover of je iemand moet vertellen over je hiv
of niet?
Vertel je een familielid, een vriend of op je school of werk over je hiv? Of niet? Alles staat duidelijk op een rijtje en je ziet en leest ervaringen op de website van de Hiv Vereniging (hivvereniging.nl, vul bij zoek in: vertellen).
 Ben je tevreden over je sociale leven?
De Hiv Vereniging heeft tal van activiteiten en groepen waardoor je op verschillende manieren in contact kunt komen met anderen die leven met hiv. Zo zijn er groepen voor gezinnen, voor tieners, voor twintigers,
voor vrouwen, voor homomannen, voor heteromannen, voor mensen met een migra- tie-achtergrond en voor mensen die al van voor 2001 leven met hiv. Je vindt alle acti- viteiten en groepen van de Hiv Vereniging op hivvereniging.nl/ontmoeten.
 Heb je last van hiv-stigma?
Op de website van de Hiv Vereniging staat veel informatie over de mentale gezondheid van mensen die leven met hiv. Omgaan met het hiv-stigma speelt hierbij een belangrijke rol. Je leest er over de informele zorg die de Hiv Vereniging biedt. Dit aanbod van de Hiv Vereniging heeft al voor veel mensen een belangrijke rol gespeeld bij het goed leren leven met hiv. De Hiv Vereniging organi- seert onder andere workshopreeksen van zes bijeenkomsten op tal van plekken in het land, een face-to-face-gesprek met iemand met hiv, bellen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging of ‘peer-counseling”: echt doorpraten over onderwerpen die voor jou belangrijk zijn met een getrainde vrijwilliger die al langer leeft met hiv. Je leest er alles over op hivvereniging.nl, vul bij zoek in: mentale gezondheid.
 Heb je last van stress?
Stress kan door van alles worden veroorzaakt. Je hiv kan daar een rol bij spelen, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kunt stress hebben door je werk, door je familie, door je relatie, door je schulden en nog veel meer. Het is goed om na te gaan hoeveel stress je ervaart en of je die stress van tijd tot tijd ook los kan laten, zodat het niet een te zware belasting wordt. Enkele tips:
• Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat je spanning geeft en wat je juist energie geeft.
• Opschrijven waarover je piekert kan ook helpen.
• Blijf goed voor jezelf zorgen met goede voeding, voldoende bewegen/sporten en genoeg ontspanning.
• Probeer eens ontspanningsoefeningen of mindfulness.
Je kunt dit bespreken met je hiv-verpleeg- kundige, hiv-behandelaar of je huisarts.
27


   25   26   27   28   29