Page 61 - I am + | Editie 4
P. 61

  pillen, dan probeer ik hen in contact te brengen met onze maatschappelijk werker of psycholoog. Of met het project Positieve Krachten Bundelen, dat wij uitvoeren samen met de organisatie Mara. Mara biedt migranten in onze regio support door ze een maatje te geven, een vrijwilliger die ook hiv heeft en die een training heeft gehad. Als mensen de stap durven te zetten om dit te doen, dan werkt het heel goed. Maar er zijn ook mensen die echt niks willen. Dan is het al heel wat dat men in het ziekenhuis komt. Voor hen kan het heel eenzaam zijn.
Veel besproken onderwerp
Een veel besproken onderwerp in de spreek- kamer is: wanneer vertel ik over mijn hiv als ik een nieuwe relatie aanga? En: hoe vertel ik het? Timing is natuurlijk enorm moeilijk. Als je het zegt na je eerste borrel dan kan iemand snel afhaken. En als je het zegt nadat je tien keer zonder condoom naar bed bent geweest kan dat ook problemen geven. Het juiste antwoord is er niet.
 Er zijn effectieve behandelingen om angst en depressieve klachten aan te pakken. Wees niet bang voor het stigma dat rust op psychische klachten. Denk aan jezelf! Je kunt veel baat hebben bij een psycholoog of psychiater.
Arjan Bos, hoogleraar klinische psychologie
 Lees meer over Mara op maraprojecten.nl.
61
   59   60   61   62   63