Page 8 - MEDIA MONITORING JULY 20TH, 2018
P. 8
20
Bonaire
Bouwsector
krijgt week
voor aanvoer
Van onze redactie
Kralendijk - Steenslag en zand is momenteel niet ver- krijgbaar op Bonaire. Cement is tegen een hogere prijs te koop. Dit komt door een ‘plotselinge’ sluiting van de Zuidpier, die geschikt is voor dit soort bulkgoederen.
Antilliaans Dagblad Vrijdag 20 juli 2018
Een vertraging van de renova- tie van deze pier is de reden hier- voor. Na een brandbrief van de Kamer van Koophandel en Nij- verheid Bonaire (KvK) aan ge- zaghebber Edison Rijna, die ook de voorzitter van de stuurgroep Ontwikkeling Zeehavens Bonai- re is, kwam vorige week een tus- senoplossing voor de havenge- bruikers. Van 28 juli tot en met 6 augustus kan er even steen- slag en zand via de Zuidpier ko- men.
Ronald Haafkes van Haafkes Bouw Bonaire heeft voor een project van een vakantiepark voor twee weken steenslag en zand over.
Hij is daarom blij dat de pier voor een week open gaat en op- gelucht dat hij ruim 60 freelan-
cers niet naar huis hoeft te stu- ren, omdat er geen bouwmateri- aal is.
Na de mededeling via de me- dia op 13 juni probeerde Stone Crusher nv, één van de grootste importeurs van bulkgoederen op Bonaire, via het gerecht het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) de reparatiewerkzaamhe- den aan de Zuidpier tijdelijk te doen staken voor zijn bestelde ladingen. Het gerecht verklaarde het bedrijf ‘niet-ontvankelijk in haar vordering’.
De naamloze vennootschap wist vanaf januari dat de pier vanaf 30 april (in werkelijkheid is het 30 mei geworden) tot 20 juli niet in gebruik was voor bulkgoederen. ,,Het Havenkan- toor heeft meerdere keren stake-
Bouwmaterialen zijn duurder geworden door de sluiting van de Zuidpier.
FOTO RONALD MUYDEN
holders verteld om extra goede- ren te bestellen om te overbrug- gen”, volgens havenmeester Günther Flanegin.
De lading bulkgoederen die Stone Crusher nv toen verwacht- te kon bij de pier Waf Juan Fran- cisco (Chicu) Mercelina vanaf het bulkschip op zee overgezet worden op een kleiner schip bij de Middenpier (Waf di Duana). Bij de Zuidpier kon dit binnen ongeveer zes uren gerealiseerd worden. Nu had men twee da- gen nodig, vertelt Herbert de Jongh, manager van Stone Crus- her nv.
Zijn prijzen zijn hierdoor per
kubieke meter van 227 dollar naar 245 dollar gestegen. Niet al- leen (bouw)bedrijven merken een prijsverhoging.
Cement wordt ook door een ander bedrijf via containers aangevoerd. Door deze losme- thode moest Kooyman Bonaire door de hoge transportkosten tij- delijk hun zakken cement van 4,25 dollar naar 4,75 dollar ver- hogen.
Van de tien werknemers bij Wilca nv van directeur Gunter Seraus, zitten de vijf medewer- kers die niet in vaste dienst zijn thuis. Voor de andere vijf zijn er voldoende onderhoudswerk-
zaamheden aan de machines om de huidige bouwgrondstof- schaarste te overbruggen. ,,We staan een maand stil. We kun- nen geen beton en baksteen le- veren. Ik denk dat er bedrijven zijn die nog meer freelancers naar huis hebben gestuurd”, vol- gens Seraus.
De KvK maakt zich ‘zeer grote zorgen’ over onder meer ‘het ontslag van vele werknemers.’ Volgens KvK Bonaire bestaat de bouwsector uit 15 procent van de werkende bevolking. Dit zijn zo- ’n 1.500 werkers.
i
www.caribischnetwerk.ntr.nl
EZK financiert prijsvergelijking
Weer brief Finies aan koning
Vanaf augustus worden maandelijks de prijzen van zestig producten in vijftien supermarkten op Bonaire gepubliceerd. Consumentenorganisaties Unkobon en Tienda pa Konsumidó Boneiru slaan hiervoor de handen ineen. Doel is de consument bewust te maken van de prijsverschillen tussen de winkels. De campagne wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het pro- ject loopt tot eind 2019. Unkobon heeft Orphaline Saleh aangetrokken als pro- jectleider. Op de foto het moment dat Unkobon-voor- zitter Eric Booi de overeen- komst tekent met Saleh.
FOTO UNKOBON
Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - De politie heeft zich afgelopen dagen bezigge- houden met verschillende dief- stallen uit auto’s bij duiklocatie Oil Slik. Dat meldt het Korps Po- litie Caribisch Nederland (KPCN) in een persbericht.
De eerste aangifte van diefstal uit een auto bij duiklocatie Oil Slik kwam dinsdag binnen bij de politie. De inbrekers hebben on- der andere twee mobiele tele-
Diefstallen
uit auto’s
bij Oil Slik
foons en een zwarte leren porte- monnee gestolen. De diefstal moet ergens tussen 9.40 uur en 10.30 hebben plaatsgevonden.
Een dag later werd er opnieuw aangifte gedaan van een diefstal
op die plaats. Het voertuig stond geparkeerd bij de duiklocatie en de ruit aan de bestuurderskant van de auto is ingeslagen, waar- na twee mobiele telefoons, twee portemonnees, diverse bankpas- sen en contant geld zijn wegge- nomen. Deze diefstal heeft vol- gens de informatie van de politie tussen 14.10 en 14.50 uur plaats- gevonden.
Beide zaken worden nog onderzocht, aldus KPCN.
Van onze correspondent
Kralendijk - Voorvechter van een autonoom Bonaire, James Finies, heeft opnieuw een brief gestuurd aan koning Willem- Alexander. Hij deed dat eerder op 9 juni 2017 en 22 oktober 2017, waarnaar hij in zijn aanhef refereert. Opnieuw herinnert Fi- nies de koning eraan dat hij nooit antwoord heeft gekregen op de vragen die hij in septem- ber 2013 stelde ‘tijdens onze per- soonlijke ontmoeting op Bonai- re’ en op zijn vragen over de ‘schending van het VN Hand- vest door het Koninkrijk der Nederlanden’. Aanleiding voor de nieuwe brief, gedateerd op 4 juli 2018, is het bezoek van de koning aan zustereiland Cura- çao om de Dag van de Vlag mee te vieren op 2 juli. Finies noemt het ironisch dat de koning op Curaçao arriveerde op 1 juli, ‘de belangrijkste dag in onze ge- schiedenis’, omdat toen 155 jaar geleden ‘onze voorouders door Uwe Majesteits regering offici- eel de status van mens kregen’ door de afschaffing van de sla- vernij. Fijntjes herinnert Finies eraan dat Nederland hiermee zo- ’n beetje de laatste was, bijna honderd jaar nadat in andere Ca- ribische landen de slaven hun vrijheid kregen. De koning krijgt op Bonaire alle respect als staats-
hoofd ‘ook omdat Uwe Majesteit heeft getoond een geweten te hebben en gevoelens voor ons te hebben’. ,,Misschien is het uit schaamte dat Uwe Majesteit niet naar Bonaire omkeek en ons steun gaf toen u ons zusterei- land Curaçao bezocht, waar de- zelfde mensen wonen die in tegenstelling tot onze bevolking een eigen regering en een zeke- re mate van autonomie hebben.” Finies vervolgt met een verwij- zing naar de door hem zo gehate opname van de status van open- baar lichaam in de grondwet, in zijn visie een ‘meedogenloze an- nexatie’ van Bonaire en Sint Eu- statius. Tot slot doet Finies een beroep op koning Willem- Alexander om zijn verantwoor- delijkheid te nemen en de rege- ring op te dragen met antwoor- den te komen op de door hem gestelde vragen ‘en ons het recht terug te geven ons te emancipe- ren en onze eigen natie op te bouwen, onze autonomie en zelfbestuur’, opnieuw verwij- zend naar de belofte van de ko- ning van september 2013. Want: ,,Zoals uw overgrootmoeder ko- ningin Wilhelmina beloofde en waar het Koninkrijk op 26 juni 1945 voor tekende en de wet van 1 juli 1863 bepaalde, dat wij allen mensen zijn met dezelfde vrij- heden in het Koninkrijk.”