Page 22 - MEDIA MONITORING JULY 13, 2018
P. 22
22
Regio
Afvalwater omgezet in biomethaan
Van onze redactie
Mexico-Stad - Ingenieurs van de Unam (Nationale Autonome Universiteit van Mexico) in Queretaro proberen afvalwater uit de wijnindustrie om te zetten in biomethaan, een brandstof die lijkt op aardgas en die zowel in residentiële en industriële netwerken als in auto’s kan worden gebruikt.
Antilliaans Dagblad Vrijdag 13 juli 2018
Zo schrijft Nedmextrade. Het hoge niveau van afval dat ge- paard komt met het produceren van wijn is een ‘goudmijn’ voor de productie van biobrandstof- fen, zegt onderzoeker Germán Buitrón Méndez, adjunct-direc- teur van buitenlandse eenheden van de universiteit.
Dit biedt veel kansen, gezien de sterke groei van de wijnin-
Van onze redactie
Bogota - Vanaf 2019 gaat Chi- quita smartengeld betalen aan 50 van de meer dan 2.000 fami- lies die slachtoffer zijn gewor- den van de Autodefensas Uni- das de Colombia (AUC) (Zelf- verdedigingseenheden van Co- lombia). Dit blijkt uit een artikel dat staat op de website www.col- ombiaans.nl. Reden is dat de ba- nanengroothandel meegewerkt blijkt te hebben aan misstanden in verschillende Zuid-Ameri- kaanse landen. Overigens stelt Marketing Manager Benelux Pe- ter Bolijn dat het bedrijf ‘haar le- ven heeft verbeterd’.
Chiquita Brands Internatio- nal is een Amerikaanse multina- tional die in Nederland bananen levert aan onder andere grote, bekende supermarkten. De ba- nanen zijn afkomstig uit landen als Colombia, Guatemala en Honduras. Chiquita is momen- teel de grootste bananenleveran- cier ter wereld. Het bedrijf dat in 1899 werd opgericht en toen The United Fruit Company heette, heeft geen goede reputa- tie.
In 1928 kreeg The United Fruit Company, de Colombiaan- se regering zover om op te ko- men voor hun belangen toen duizenden medewerkers staak-
dustrie in de regio in de afge- lopen jaren. Wereldwijd wordt geschat dat er tot 4 liter water wordt gebruikt voor de productie van elke liter wijn. Dit afval komt nu in verwerkingsinstallaties om besmetting te voorkomen, maar zou als grondstof voor een bioraffinageproces, waarbij me- thaan en andere producten met hoge toegevoegde waarde kun-
nen worden gebruikt. Het ge- bruik van biobrandstoffen in Mexico is bijna onbestaand en kan in veel gevallen alleen op het demonstratieniveau worden ge- teld. ,,We moeten een stap voor- uit doen en afval behandelen om grondstoffen te genereren die helpen bij het genereren van nieuwe energiecomponenten”, aldus Buitrón Méndez. ,,Voor-
heen wilden we alleen het afval verwijderen, nu zullen we ons richten op een maximalisatie van biogas.”
Dit zou een proces van ‘circu- laire economie’ mogelijk ma- ken, dat wil zeggen dat door het afval dat nu grondstof is, pro- ducten worden geproduceerd die meer waard zijn dan afval.
De behandeling van deze wate- ren helpt niet alleen de sanitaire voorzieningen, maar kan ook winst genereren en nieuwe toe- pasbare producten produceren.
Het project is een investering van 100 miljoen pesos en heeft een looptijd van vier jaar. Mo- menteel zit het project in het tweede jaar van uitvoering.
heden en een uitgebreid pro- gramma voor maatschappelijk verantwoord ondernemen ont- wikkeld. Dit programma omvat het toepassen van externe stan- daarden en onafhankelijke be- oordelingen van onze activitei- ten. We hebben de Rainforest Alliance-certificering gekregen voor onze plantages en voor veel leveranciers. In 2000 hebben we de SA8000 certificerings- norm van Social Accountability International aangenomen, een standaard die zich richt op ver- betering van arbeidsrechten. Op basis hiervan worden onze plan- tages in Latijns-Amerika jaar- lijks beoordeeld. Om te laten zien dat we dit serieus nemen, hebben wij in 2001 een interna- tionale raamovereenkomst met wereldwijde en regionale vak- bonden afgesloten. Deze en an- dere inspanningen zijn niet al- leen goed voor het milieu en de werknemers. Het helpt ook om succesvoller te opereren in een concurrerende markt. We weten nu dat opereren als verantwoor- de onderneming substantiële rendementen op investeringen oplevert, positieve rendementen voor aandeelhouders. Dit is on- losmakelijk verbonden aan het succesvol runnen van ons be- drijf. We zijn blij dat we een schikking met de eisers hebben bereikt. De overeenkomst weer- spiegelt de inzet van Chiquita, sinds 2015 met een nieuwe en private eigenaar, evenals het nieuwe management team, om zich volledig op de toekomst te richten. Deze rechtszaak had be- trekking op gebeurtenissen die meer dan twintig jaar geleden plaatsvonden in de tijd van de Colombiaanse burgeroorlog, toen veel Colombianen en ande- ren enorm zwichtten onder de druk van Colombiaanse terro- ristische organisaties, zowel van links als van rechts. Chiquita zal zich blijven inzetten om een goede burger en partner te zijn in de landen waar we zaken doen.”
Mexicaanse ingenieurs zetten afvalwater uit de wijnindustrie om.
In 1928 kreeg The United Fruit Company de Colombiaanse regering zover om op te komen voor hun belangen toen duizenden mede- werkers staakten.
financierde. In 1974 veranderde The United Fruit Company zijn naam naar Chiquita Brands International. Echter, wat niet werd veranderd was haar werk- wijze. Eind jaren ‘80 begon Chi- quita met het betalen van terro- ristische organisaties in Colom- bia. Uit een onderzoek, uitgevoerd door de Amerikaanse krant Cincinnati Enquirer, werd duidelijk dat Chiquita haar werknemers op de plantages slecht behandelde. Daarnaast vervuilde ze het milieu en lieten ze toe dat cocaïne naar Borneo werd vervoerd op hun schepen. Ze kocht buitenlandse ambtena- ren om, ontweek buitenlandse wetten over grondbezit en hield met grof geweld een vakbonds- vorming van haar medewerkers tegen.” De Amerikaanse rege- ring kwam erachter dat Chiquita de AUC financierde, zo vervolgt het artikel. ,,In 2007 legde de Amerikaanse regering Chiquita daarom een boete op van 25 mil- joen dollar. Chiquita had tussen 1997 en 2004 deze paramilitaire groepering 1,7 miljoen dollar be- taald. Chiquita’s verklaring toen- tertijd was dat ze de terroristi- sche organisaties alleen finan-
cierde omdat ze afgeperst zou zijn, maar later bleek dat ze ook voordelen behaalde uit de finan- ciering van de paramilitairen. AUC kond de kogels kopen waarmee de levens van duizen- den onschuldige Colombianen zijn beëindigd.” De site vervolgt: ,,In 2015, na een zeven jaar lan- ge juridische strijd van de Natio- nal Security Archive, werden 9.000 pagina’s aan bedrijfsdos- siers bekendgemaakt. Hieruit werd duidelijk welke functiona- rissen er schuldig waren aan de betalingen.” Daarna krijgt een aantal families dan toch een fi- nanciële compensatie. Bolijn stelt in een reactie: ,,Chiquita teelt sinds 1899 bananen in La- tijns-Amerika en levert dit ge- zonde fruit aan consumenten over de hele wereld. We erken- nen dat ons bedrijf in het verle- den niet altijd ethisch en trans- parant heeft gehandeld, zoals we het van een bedrijf of van ons- zelf vandaag de dag verwachten. Er is veel geschreven of ver- ondersteld over het verleden van Chiquita - niet alles is correct. Sinds 1992 heeft Chiquita actief geïnvesteerd in haar sociale en economische verantwoordelijk-
Chiquita betaalt smartengeld
ten in een georganiseerde sta- king van de vakbond. Zij eisten hogere lonen en betere leef- en arbeidsomstandigheden. Na een maand staken nam de Colombi- aanse regering het besluit om het vuur te openen op de staken- de arbeiders. Op de website www.colombiaans.nl staat dat blijkbaar de Amerikaanse rege- ring had gedreigd om Colombia binnen te vallen als de Colombi- aanse regering niet de belangen van The United Fruit Company zou beschermen. Er is geen exact aantal doden bekend, maar uit oude documenten en getui- genissen zou dit aantal weleens kunnen oplopen tot 3.000 zijn. De lijken van de stakers werden in treinen vervoerd naar de kust en in zee gedumpt.
Colombiaans.nl: ,,In 1954 sloeg The United Fruit Compa- ny in Guatemala toe. De presi- dent wilde het land eerlijk verde- len onder het volk, maar dat ging in tegen de belangen van The United Fruit Company. Ook zou de multinational een hogere belasting moeten gaan betalen. Dit leidde ertoe dat The United Fruit Company een staatsgreep
Chiquita is momenteel de grootste bananenleverancier ter wereld. Het bedrijf dat in 1899 werd opgericht en toen The United Fruit Company heette, heeft geen goede reputatie.