Page 23 - MEDIA MONITORING JULY 13, 2018
P. 23
Antilliaans Dagblad Vrijdag 13 juli 2018
23
Regio
‘Monetaire
financiering
gaat door’
Van onze redactie
Paramaribo - Er is nog steeds sprake van monetaire financiering in Suriname.
Dit stelt de vertrekkende di- recteur van de Hakrinbank, Jim Bousaid. De regering beweert weliswaar het tegendeel. On- langs nog werd bericht dat er geen geld meer wordt geleend bij de Centrale Bank van Surina- me. Monetaire financiering zou dus tot het verleden behoren. Bousaid noemt de betreffende berichtgeving pure misleiding.
Het monetaire financieren gaat rustig door, zij het in een andere vorm. Er wordt nu ge- leend bij de commerciële ban- ken. ,,De overheid heeft in de af- gelopen periode niet bij de Cen- trale Bank van Suriname geleend, maar wel bij de com- merciële banken. En ook dit is dus monetaire financiering vol-
Latijns-
Amerika lust
ineens wel vis
Van onze redactie
Santiago - Nergens ter wereld eet men zo weinig vis als in La- tijns-Amerika. Maar dat zal de komende tien jaar veranderen, voorspelt een nieuw rapport. Zo meldt IPS.
Volgens de State of World Fis- heries and Aquaculture 2018 (Sofia) zal de visconsumptie in Latijns-Amerika en de Cariben tegen 2030 met 33 procent stij- gen.
Dat is een belangrijke trend- breuk, zegt de Voedsel- en Land- bouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. De regio is op dit moment netto-exporteur van vis. Ze kent het laagste visver- bruik per persoon in de wereld: slechts 9,8 kilogram per jaar. In 2015 consumeerde de regio slechts 6,2 miljoen ton vis, min- der dan alle andere regio’s in de wereld, behalve Oceanië.
Tegen 2030 verwacht het So- fia-rapport overal ter wereld een stijging van de visconsumptie, met een forse stijging in Latijns- Amerika (+33 procent), Afrika (+ 37 procent), Oceanië (+ 28 pro- cent) en Azië (+ 20 procent).
Het Sofia-rapport voorspelt ook een forse groei in de vispro- ductie (visserij en aquacultuur) in Latijns-Amerika. In 2030 zal die met 16 miljoen ton een
gens de definitie ervan. Ze doen alsof monetaire financiering al- leen trekken bij de centrale bank is, maar dit is onjuist”, zegt Bou- said tegenover De West.
Het financieringstekort van de Surinaamse overheid blijft maar toenemen. Bousaid vindt het daarom spijtig dat de invoe- ring van de btw steeds wordt uit- gesteld. ,,Nu de verkiezingen in aantocht zijn, is de kans nog kleiner dat de invoering op korte termijn doorgaat. De btw zou juist wel kunnen helpen het fi- nancieringsgat te dichten. Het zou ook de leenzucht van de overheid kunnen dempen. Nu wordt alles opgeofferd aan het politieke belang van stemmen winnen.”
In Nicaragua klampt president Ortega zich op bloedige wijze vast aan de macht.
Dodental protesten Nicaragua stijgt tot 350
Van onze redactie
Managua - Bij bloedige pro- testen in Nicaragua zijn de afge- lopen maanden al meer dan 350 mensen omgekomen. Nog eens 2.100 mensen raakten gewond. Dat heeft de Nicaraguaanse mensenrechtenorganisatie ANPDH woensdag naar buiten
gebracht. De regering spreekt zelf van rond de vijftig doden.
Sinds halverwege april wordt het Midden-Amerikaanse land geteisterd door geweld tussen demonstranten, veiligheidsdien- sten en gewapende regerings- aanhangers. De demonstranten eisen het aftreden van het socia-
listische staatshoofd Daniel van Ortega, die sinds 2007 aan de macht is. Ortega wordt beschul- digd van een autoritair rege- ringsbewind. De protesten wa- ren oorspronkelijk het gevolg van een geplande verhoging van de socialezekerheidsbijdragen medio april.
Opnieuw priester vermoord in Venezuela bij roofoverval
Van onze redactie
Barquisimeto - In Venezuela is opnieuw een priester omge- bracht. Hij is het slachtoffer ge- worden van een roofoverval. De 38-jarige priester uit het aartsbis- dom Barquisimeto probeerde af- gelopen maandag diefstal van zijn auto op de oprit van de pastorie te voorkomen. De priester kwam net thuis toen de
dieven probeerden toe te slaan. Daarna werd hij vermoord, staat te lezen in een verklaring die de Venezolaanse bisschoppencon- ferentie afgelopen dinsdag pu- bliceerde. Vrijwel meteen na de roofoverval werden de twee da- ders door een toevallig voorbijrij- dende politiepatrouille ontdekt. Daarna volgde een vuurgevecht waarbij een dader werd gedood.
De visvangst op zee daalde wereldwijd met bijna 2 miljoen ton in 2016 ten opzichte van 2015 (van 81,2 miljoen naar 79,3 miljoen ton).
Protesten tegen afbraak aluinaardefabriek Suriname
kwart hoger liggen dan vandaag (12,9 miljoen ton). Vooral de aquacultuur zal fors groeien, met maar liefst 49 procent (van 2,7 miljoen naar 4 miljoen ton).
Op dit moment werken in de regio al 3,8 miljoen mensen in de aquacultuur. Ondanks de toe- genomen consumptie bij de ei- gen bevolking zal Latijns-Ameri- ka in 2030 nog altijd een netto- visexporteur blijven. De visuitvoer zal met 29 procent toenemen (van 3,9 miljoen naar 5,1 miljoen ton). De invoer zal met 53 procent stijgen (van 2,3 miljoen naar 3,5 miljoen ton).
De visexport in Latijns-Ameri- ka bestaat voornamelijk uit gar- nalen, tonijn, zalm en vismeel,
die uit Ecuador, Chili en Peru komen. De uitvoer nam in 2017 opnieuw toe ten opzichte van het jaar voordien, een gevolg van de hogere productie en een ople- ving van de tonijnprijzen.
De visvangst op zee daalde wereldwijd met bijna 2 miljoen ton in 2016 ten opzichte van 2015 (van 81,2 miljoen naar 79,3 miljoen ton). De helft van die da- ling deed zich in Peru en Chili voor. Daar viel de ansjovisvangst fors terug. Door de invloed van het weerfenomeen El Niño schommelt die vangst sterk.
Ondanks de daling blijft Peru de grootste producent en expor- teur van vismeel en visolie ter wereld.
Van onze redactie
Paramaribo - Tegen de voorge- nomen ontmanteling van de aluinaardefabriek zullen pro- testacties worden gevoerd. Dat meldt de Waterkant. Het initia- tief ‘om eindelijk eens wat te doen’ komt van het actiecomité Alcoa.
Comitévoorzitter, de voorma- lige parlementariër Wim Bak- ker, vindt dat de multinational er anders veel te goedkoop vanaf komt. De manier waarop de re- gering-Bouterse de zaak afhan- delt, is volgens hem niet in het belang van Suriname. Daarom is een ‘maatschappelijk plat- form’ ingesteld. Dat moet de voorgenomen protesten een breed maatschappelijk draag-
vlak bieden. Het eerste wapen- feit wordt een protestdemonstra- tie in de omgeving van de aluinaardefabriek van Suralco, het dochterbedrijf van Alcoa. Ook zal een dag na de demon- stratie een petitie worden inge- diend bij het parlement. In de petitie wordt de opstelling van de regering en van de presidenti- ële commissie die onderhandelt met Alcoa op de korrel geno- men. Het comité vindt dat te zeer een waas van geheim- zinnigheid over de onderhande- lingen hangt. Bovendien wordt het parlement buiten de deur ge- houden. En dat terwijl uitslui- tend het parlement de overeen- komst met Alcoa mag verande- ren.