Page 161 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 161

 UYGULAMA
Kullanılan Yaklaşım, Yöntem ve Teknikler: Bağlam temelli öğrenme, soru-cevap, deney.
Özet
Bir sıvıda ne kadar şeker olduğunu hiç tatmadan anlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu etkinlikle bir lazer ışık kaynağı ve içi boş bir prizma kullanarak bir sıvıda çözünmüş şeker konsantrasyonunun nasıl ölçü- leceğini öğreneceksiniz. Kırılmanın veya ışığın bükülmesinin, bir sıvının şeker içeriğini bir lazer işaretçisi ile ölçmenin anahtarı olduğunu keşfedeceksiniz.
Şekerli sıvıyla dolu içi boş bir akrilik prizmadan lazer ışığı yardımıyla sıvının içinden geçerken ışığın nasıl büküldüğünü gözlemleyebilecek, kırılma ve Snell Yasası gibi kavramları uygulamalı bir fizik etkinliği ile öğ- reneceksiniz.
Amaç
Çözeltinin kırılma indisinin ölçülmesi yoluyla su veya meyve suyu gibi bir sıvının şeker konsantrasyonunu nicel ve nitel olarak belirleyebilmek.
Giriş
Görsel 1. Gökkuşağı
Yağmurlu veya sisli havalarda gökyüzündeki o renkli halkayı görmüşünüzdür (Görsel 1). “Mitolojide ve halk arasında çok çeşitli adlandırmalara ve değerlendirmelere konu olan gökkuşağı nasıl oluşur?” sorusu so- rulur ve soruya sorulara verilen yanıtlar tartışılarak etkinliğe giriş yapılır.
Etkinlik öncesinde oluşturulan Görsel 2’deki düzenek öğrencilere gösterilir. Bir bardak suya pipet (veya kurşun kalem) koyduğunuzda pipetin görünüşünün neden değiştiği sorulur. Pipet veya kurşun kalem hava ile su arasındaki sınırda kırılmış gibi görünür. Görsel 1’deki görüntü ile karşılaştırın ve aralarında fark olup olmadığına yönelik tahminlerde bulunun.
ÖYG-1 - Optik
 159
 





















































































   159   160   161   162   163