Page 167 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 167

 6. Önce kartonu masaya bantlayınız ve ardından lazer işaretçiyi kartona bantlayınız. Ne kartonun ne de lazer işaretçinin hareket edemeyeceğinden emin olunuz. Lazer işaretçinin konumu değişirse, ölçümle- riniz doğru olmayacaktır.
7. Lazer işaretçinin önündeki duvara büyük bir kâğıt parçası bantlayınız. Lazer ışınının duvara çarptığı yeri işaretlemek için bu kâğıdı kullanacaksınız.
8. Test ettiğiniz sıvıların kırılma indisini hesaplamak ve kullanacağınız minimum sapma açısını (θs) ölç- mek için birkaç noktayı işaretlemeniz ve bu noktaların bazıları arasındaki mesafeleri ölçmeniz gerekli- dir. Minimum sapma açısını (θs) ölçmek için işaretlemeniz gereken tüm noktaları, bu noktaların nasıl işaretleneceği ve minimum sapma açısının (θs) nasıl belirleneceği Görsel 9’da görülmektedir.
a
x f
ce
ÖYG-1 - Optik
    d
b
L
Görsel 9. Minimum sapma açısının (θs) nasıl ölçüleceğini gösteren ayrıntılı diyagram
9. Prizma boşken (yalnızca hava ile dolu) lazerin yoluna yerleştirildiğinde ışının yön değiştirmediğini göreceksiniz. Lazeri açınız ve ışının duvara bantlanmış kâğıda çarptığı noktayı işaretleyiniz. Bunu “b” noktası olarak etiketleyiniz (Görsel 9).
10.Prizma boşken, ışının prizmanın üzerinde bulunan kâğıda prizmaya nerede girdiğini işaretleyiniz (Görsel 9). Bu noktayı “d” noktası olarak etiketleyiniz.
11.Prizma hâla boşken, prizmanın üzerinde bulunan kâğıda lazer ışınının prizmanın neresinden çıktığını işaretleyiniz (Görsel 9). Bu noktayı “e” olarak etiketleyiniz.
12.Lazeri kapatınız. Prizmayı suyla doldurunuz. Prizmayı suyla doldurmak için hareket ettirdiyseniz, kâğıt parçası üzerinde işaretlediğiniz noktalara göre geri döndürünüz. Lazeri tekrar açınız.
165
 


















































































   165   166   167   168   169