Page 169 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 169
Karşılaştırma için standart şekerli-su çözeltileri
1. Tablo 2’de gösterilen şeker ve su miktarlarını kullanarak üç farklı şeker oranına sahip şekerli-su çözel- tisi hazırlayacaksınız. Ilık su kullanmak şekerin daha hızlı çözünmesine yardımcı olabilir.
Tablo 2. Standart şeker çözeltileri için şeker ve su miktarları
ÖYG-1 - Optik
İstenilen konsantrasyon (% kütle/hacim)
Şeker miktarı (g)
Su miktarı (ml)
10
10
90
20
20
80
30
30
70
2. Tablo 2’deki çözeltilerin her birini, şekeri çözmek için bir karıştırma çubuğu kullanarak dereceli silindir veya metrik sıvı ölçüm kabında karıştırınız. Çözeltiler hazırlandıktan ve şeker tamamen çözüldükten sonra,%20 ve %30 çözeltiyi daha sonra eklemek üzere bir kenara koyunuz. Prizmayı %10 şeker çözelti- siyle doldurunuz.
3. %10 şekerli su çözeltisinin kırılma indisini ölçünüz (“Bir sıvının kırılma indisinin ölçülmesi” bölümün- deki adımlarını takip ederek). %10 şeker çözeltisi için ölçümlerinizi 4 kez daha tekrarlayarak toplam 5 ölçüm alınız. Sonuçlarınızın ortalamasını hesaplayarak verilerinizi defterinize kaydediniz.
4. Prizmayı boşaltın ve suyla durulayın. Ardından %20 ve %30 şekerli su çözeltilerini kullanarak 3. adımı tekrarlayınız.
5. Şimdi, şeker konsantrasyonu bilinmeyen bir çözeltinin kırılma indisini ölçünüz (örneğin berrak bir meşru- bat veya meyve suyu). Gazlı bir içeceği ölçüyorsanız, lazer yolunda kabarcık olmadığından emin olunuz.
6. Bilinmeyen çözeltinin kırılma indisi, bilinen şeker çözeltilerinizden elde ettiğiniz verilerle birleştirildi- ğinde, bilinmeyen çözeltinin şeker konsantrasyonunu tahmin edebilmelisiniz (Altunışık, 2004).
DİJİTAL UYGULAMA
Dinamik Matematik Yazılımları İle Modelleme
Işığın farklı ortama geçerken oluşturduğu kı- rılmaları Görsel 10'da görüldüğü gibi matematik /geometri programları kullanarak matematiksel modelini oluşturulabilir.
A noktası ve n dinamik olarak değiştirilerek ışığın farklı ortama geçerken oluşturduğu kırıl- malar gözlemlenir.
167
Görsel 10. Dinamik matematik/geometri programları ile modelleme