Page 271 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 271
Benzer iddia cümleleri incelenir. Yine benzer olanlar varsa tek bir cümlede birleştirilir.
Görsel 5. Benzerlikler matrisinin ikinci uygulaması
Görsel 5’te benzerlikler kurulduktan sonra “Benzer iddialar 1” ve “Benzer iddialar 4” cümlelerinin kaldı- ğı görülmektedir. Örnek olarak verilen bu görsele göre grup üyelerinin metinde iki ana iddia bulunduğunu ifade ettikleri söylenebilir. Bu çalışmanın amaçları öğrencilerin iddialar arasında mümkün olduğunca fazla benzerlik kurması, benzer iddiaları aynı cümlede ifade edebilme becerilerini geliştirmeleri ve metnin temel iddiasının ne olduğuna karar vermeleridir. Öğrencilerin, metnin temel iddiasını ifade etmeleri beklense de bu aşamada onları bu yönde zorlamak önerilmez. İleriki aşamalarda araştırmaları derinleştikçe metnin ana iddiasını çok daha kolay görecekleri öngörülmektedir.
Veriler
Bu aşamada metinde geçen iddialarla ilgili gerçeklere ulaşmaya yardım eden veriler araştırılır. “Metindeki hangi veriler iddia olarak sunulduğunu düşündüğünüz fikirleri destekliyordu?” veya “Metinde sunulan iddialar hangi verilerle destekleniyordu?” soruları öğrencilere yönlendirilir. İddialarla veriler arasında ilişkilerin kurul- ması amaçlanmaktadır.
İddialar kartonunun arkası çevrilir. Ön yüzde en üstte duran iddiaların yazılmış olduğu kâğıtlar (yukarı- daki örneğe göre “Benzer iddialar 1” ve “Benzer iddialar 4”) alınarak Görsel 6’da görüldüğü gibi arka yüze yapıştırılır. Arka yüzün ortasına “VERİLER” yazılır.
ÖYG-2 - Modern Fizik
Benzer
İddia 1 İddia 4 İddialar 1
Benzer İddia 2
İDDİALAR
İddialar 2 Benzer
İddialar 4 Benzer
İddia 3 İddialar 3
VERİLER
Benzer İddialar 1
Benzer İddialar 4
Görsel 6. Birinci kartonun arka yüzü: Veriler
269