Page 28 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 28

  FİZİK
ÖZET
Bu etkinliğin amacı, ısıl olaylar ile ilgili genel bilgileri dikkat çekici alt etkinlikler ve gösteri deneyleri ile vermektir. Öğrencilerin her birinin katılımını sağlamak için soru cevap tekniği ile fikirleri alınarak bu şekilde gösteri deneylerinin etkililiği artırılmaya çalışılmıştır. Keşfetme kısmında Etkinlik 2’nin bir deney çalışması şeklinde yapılması önerilir. Etkinlikler gerçekleştirilirken öğrencilerde iş birlikçi öğrenmeyi sağlamak için grup çalışmaları yapılması tavsiye edilir. Giriş ve keşfetme kısmında sıcak ve soğuk maddenin etkileşimine dair çalışmalar yapılacaktır. Açıklama kısmında genel ısı-sıcaklık deneyleri gösteri deneyi olarak yapılarak kavramlar verilmiştir. Derinleştirme kısmında öğrencilerin bir meteorolojik hava olayı ile ilgili araştırma ve inceleme yapmalarını sağlamak için çalışma hazırlanmıştır.
1. Giriş:
Bu bölümde termodinamik konusunda gazların genleşmesi ile ilgili günlük hayattan örnek verilmiştir. Öğ- rencilerin fikirlerini alabilmek, ön bilgilerini görebilmek için sorularla katılımları sağlanabilir.
Görsel 1. Nevşehir bölgesindeki sıcak hava balonları
Konu ile ilgili merak uyandırması için Görsel 1 gösterilir. Öğrencilerin sıcak hava balonunun nasıl uçtuğu
ile ilgili tahminde bulunmaları istenebilir. Gerekli durumda sıcak hava balonu ile ilgili kısa bilgi verilebilir.
"Sıcak hava balonu; balon, sepet ve yakma birimi (burner) adı verilen parçalardan oluşur. Balon hafif, yır- tılmaz, dayanıklı bir kumaştan yapılır. Sepet hasırdan yapılır, yolcuları ve burner adı verilen parçayı bulun- durur. Burner kısmı ise balonun içindeki havayı ısıtır. Sıcak hava balonun içine öncelikle hava doldurulur."
Öğrencilere soru sorularak fikirlerini ifade etmeleri kolaylaştırılabilir.
1. Evde şişirdiğimiz balon uçmazken Kapadokya’daki bu balonlar nasıl uçar?
2. Evde yemek yapılırken ya da su ısıtıldığında oluşan buhar hangi yönde hareket eder?
3. Odadaki havanın ve ocaktaki yemeğin buharının sıcaklığı hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Öğrenciler 2. ve 3. sorunun cevabını verdikten sonra 1. soru tekrar sorulur. Öğrencilerin cevabı tahtaya yazılır. Boşlukları öğrencilerin doldurması istenir.
Sonuç olarak balonun içindeki hava ....................................., gaz molekülleri balon içinde ............................... Bu durum balonun iyice şişmesini sağlar. Balonun hacmi artınca yükselmeye başlar.
  26
 


















































































   26   27   28   29   30