Page 57 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 57

 görmeyi sağlar. Oluşabilecek ya da daha önce var olan yanlış kavramları bilerek bu kısımda etkinliğe devam edilir.
Yansıma
Soğurulma
Kırılma
Saçılma
Görsel 7. Işığın madde ile etkileşimi
Işığın temel özelliklerini sadece sözel olarak ifade etmesi yeterli olmayacağından; ışığın soğurulması, ileti- mi, yansıması, kırılması,saçılması olaylarını birkaç dakikalık gösteri deneyleri yapılır. Bu gösteri deneyleri ile ilgili öneriler verilmiştir. Düzenek kurulumu öğrenci ya da öğretmen tarafından yapılacaktır. Deneyler hak- kında öğrencilerin fikirlerinin alınması sağlanır. Öğrencilerin ne anladıkları, ne gördükleri, fikirlerini ifade etmeleri ile tespit edilebilir.
Öğretmen istasyon tekniği de kullanabilir. Her masayı ışık ile ilgili olayları incelemeye yönelik olarak istas- yon olarak düzenler. Masa üzerine istasyon ismini, gerekli açıklamaların bulunduğu kâğıtları ve öğrencilerin deneyde kullanacakları gerekli malzemeleri koyabilir. Bu şekilde, öğrencilerin sınıftaki çeşitli deney istas- yonları aracılığıyla ışığın soğurulması, yansıması, iletilmesi, kırılması ve saçılması özelliklerini kendilerinin keşfetmesi sağlanabilir. Her istasyon için yeterli süre verilerek, deneylerini bitiren grupların farklı istasyonlara geçmesi sağlanır.
Öğrenciler kendi açıklamalarını yaparken öğretmen kanıt istemeli, olayı irdelemelidir. Öğrencilerden ge- len cevaplara göre yaşamsal örneklerin bilgisine ilişkin açıklamaları vererek devam edilecektir.
Not: Grubun durumuna bağlı olarak;
• öğretmen gösteri deneyleri yapabilir,
• istasyon tekniği ile öğrencilerin kendisinin deneyleri yapmasını sağlar,
• dijital ortamda araştırma yöntemi ve sanal deneyler yardımı ile öğrencilerin öğrenmeleri sağlanabi- lir.
55
BYF-Optik




















































































   55   56   57   58   59