Page 56 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 56
FİZİK
Etkinlik bittikten sonra bilginin pekişmesi için tarihsel bilgi verilir. Geçmişte görme olayı ve görüntü olu- şumu ile ilgili bilim adamlarının çalışmaları verilebilir. İbnü’l Heysem’in karanlık oda deneyini nasıl yaptığı açıklanabilir.
Öğrencilere optik ile ilgili önemli çalışmalar yapmış İbnü’l Heysem ile ilgili video (TUDAM, 2019) izletilir (Video süresi: 11.20 dk.) ya da Görsel 6 gösterilerek gerekli açıklamayı öğretmen yapabilir. Dijital ortamda İbnü’ l Heysem ile iligili farklı videolar izletilebilir.
Video sonunda öğrencilere “Optik ve geometri arasında nasıl bir ilişki olabilir?” sorusu sorulur. Bu soru- nun cevabı İbnü’l Heysem’in çalışmalarının anlatıldığı video (TUDAM, 2019) ile verilmiştir. Ancak öğretmen karanlık oda deneyini tahtaya çizerek oluşan geometrik şekilleri öğrencilerin görmesini sağlar. Dolayısıyla sorunun cevabı öğrenci tarafından irdelenebilir.
Görsel 6. İbnü’l Heysem (Al Hazen)
Not: Derinleştirme bölümünde, karanlık oda deneyi tahtaya çizilerek geometrik olarak yakın ve uzak ci- simlerin neden büyük ve küçük göründüğünün incelenmesi sağlanabilir. Öğrenciler deneyi yaptıktan sonra, gözlemlerini bir kâğıda çizerek mumun farklı durumlarda elde edilen görüntüsünün nasıl olacağını farkına varmaları sağlanır. Elde edilen verilere dayanarak keşfetme bölümündeki hipotezleri ile karşılaştırmları istenebilir.
3. Açıklama
Öğretmenin ön planda olacağı bu bölümde, öğrencilere keşfetme bölümündeki tasarımla ve bu bölümde yapılacak gösteri deneyleri ile ilgili bilimsel bilgi verilir. Gösteri deneylerini gözlemleyen ya da deneyleri ya- pan öğrencilerden konu ile ilgili açıklama yapmaları istenebilir.
Görsel 7 paylaşılır ve ışığın madde ile etkileşimine dair her bir durumun açıklaması yapılır. Öğretmen gös- teri deneylerini yaparken günlük yaşamdan örnekler verebilir ya da öğrenciden örnek vermesini isteyebilir. Öğretmenin merkezde olduğu bu bölümde öğrencilerin fikirlerinin de alınması duruma ilişkin düşüncelerini
54