Page 54 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 54

  FİZİK
2. Keşfetme
Bu bölümde görme olayı ve fotoğraf makinesinin çalışma prensibinin benzerliği görsellerle açıklandıktan sonra, öğrencilerden benzeri bir tasarım yapması istenecektir. Öğrencinin problemle karşı karşıya kalma du- rumudur.
Tasarımın yapılabilmesi görme olayına dair temel bilgiler verilir.
“Nasıl görürüz?” sorusu öğrencilere sorularak fikirleri alınır. “Nasıl görürüz?” isimli videoya etkinlik kare- kodunu okutarak ulaşılabilir. Dijital ortamda farklı bir video da izletilebilir.
Görsel 2 çizilerek de görme olayı açıklanabilir.
Görsel 2. Görme olayı
Fotoğraf makinesinin çalışma şekli ve tarihsel bilgisinin verilebileceği bu kısımda, insan gözünün benzeri olarak çalışan ilk fotoğraf makineleri ile ilgili açıklama yapılarak Görsel 3 öğrencilere gösterilir. Fotoğraf ma- kinesinin en basit anlamda çalışma prensibi öğrencilerle paylaşılır.
Not: Fotoğraf makinelerinin daha farklı görselleri kullanılabilir. Mercek ile birlikte kullanılan diğer op- tik araçlarla nasıl görüntü oluştuğu gösterilebilir.
İlk fotoğraf makinesinin benzerinin yapılacağı bu kısımda öğrencilere, göz ve fotoğraf makinesi dikkatlice inceledikten sonra düzeneği oluşturacakları belirtilir.
 Camsı
Retina sıvı Mercek
  Kornea Cisimden gelen ışık
Cisim
                                                                                                         Ters görüntü
İris
Göz bebeği
Öğrenci sayısına bağlı olarak sınıf gruplara ayrılabilir. Grupların kendi içinde iş bölüşümü yapmaları ve düze- neğin tasarlanmasında her öğrencinin fikirlerini paylaşmaları belirtilir.
Öğrencilere “Göz yapısındaki siyah kısım ve fotoğraf makinelerinin ön ta- rafındaki siyah kısmı neden benzer- dir?” sorusu sorulur. Soru cevap yön- temi kullanılarak öğrencilerin kendi
 Görsel 3. Fotoğraf makinesi 52
 














































































   52   53   54   55   56