Page 98 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 98

  FİZİK
4. “Nükleer enerji, bazı radyoaktif elementlerin atom çekirdeklerinin parçalanması sonucunda (fisyon) veya kaynaşması sonucunda (füzyon) açığa çıkan enerjidir. Einstein’in madde ile enerji arasındaki eşdeğerliği ortaya koyduğu E = mc2 bağıntısı ile ilişkilidir. Nükleer tepkimeler, parçalanma ürünlerinin toplam kütlesi ilk çekirdeğin kütlesinden küçük olduğunda enerji ortaya çıkarırlar. E=m.c2 bağıntısına göre “kayıp kütle” ürünlerin kinetik enerjisi biçiminde ortaya çıkar. 1 kg U-235 izotopunun fisyon tepkimesi sonucunda açığa çıkan enerji, 1,3 milyon kg kömürün sağlayacağı enerjiye eşdeğerdir (URL 1, 2021).
Nükleer fizik, atom çekirdeklerinin etkileşimlerini inceleyen fiziğin alt alanıdır. Nükleer enerji üretimi nükleer tıp, manyetik rezonans görüntüleme, malzeme mühendisliği, iyon implantasyonu gibi birçok alan ve araştırma nükleer fiziğin uğraş alanına girer.”
Nükleer enerji ile ilgili bu temel bilgiler öğrencilerle paylaşılır.
Sonrasında karekod ile erişimi sağlanan etkinlik ekindeki makale öğrencilerle paylaşılarak daha detaylı bilgiye ulaşmaları sağlanır (Çevik, 2021a).
5. Öğrencileri üçerli gruplara ayırınız. Her öğrenciye bir “Öğrenci Aktivite Rehberi (Ek-1)” dağıtılır ve talimatları okunur. Öğrencilere araştırma yapabilmeleri için 30 dakika süre verilir.
6. Tahtaya, aktivite rehberindeki gibi nükleer enerjinin avantaj ve dezavantajlarını gösteren bir tablo çizi- niz. Çevresel, sosyokültürel ve ekonomik boyutlar arasındaki farkı kısaca tartışılır.
7. Her gruptan nükleer enerjinin faydalarını ve dezavantajlarını yapışkanlı kâğıtlara yazmaları ve bunları tahtadaki uygun satır/sütuna koymaları istenir.
8. Etkinliklerin uygulanması sürecinde öğrenciler argüman yazarken Ek-2’de verilen yazılı argüman oluş- turma içerik taslağını kullanınız. Sonrasında öğrencilerden düşüncelerini açıklamalarını ve okudukları kaynaklara atıfta bulunarak düşüncelerini gerekçelendirmeleri istenir.
Araştırmanızı ve analizinizi yaparken bu üç boyutu (çevresel, sosyokültürel ve ekonomik) da göz önünde bulundurdunuz mu?
Bir soruna olası bir çözümü ortay koyarken bu üç boyutu da dikkate almanın önemli veya yararlı oldu- ğunu düşünüyor musunuz? Neden?
9. Oylama günü!
Bir nükleer enerji santrali inşa edip etmeme konusunda bir topluluk oylaması yapın, ardından hem ilk anketin hem de son oylama sonuçlarını öğrencilere sunun. Oylamayı yapmadan önce, ilgileniyorsa her iki taraftan bir temsilcinin sınıf önünde “kendi iddialarını ortaya koymasına” izin veriniz. Öğrenciler hem kanıt için dinleme hem de başkasının fikirlerine saygı duyma ve dinleme pratiği yapmış olurlar.
DEĞERLENDİRME
1. Dersin sonunda veya ev ödevi için, öğrencilere öğrendikleri üzerine bir değerlendirme (yansıtma) yaz- maları istenir.
• Nükleer enerji hakkında güvenilir bilgi bulmak ne kadar kolay veya zordu? Nükleer enerji hakkında kanıt veya mantıklı gerekçelerle desteklenmeyen herhangi bir fikir veya argüman buldunuz mu? Onları hâla geçerli değerlendirmeler olarak kabul ediyor musunuz?
96
 

















































































   96   97   98   99   100