Page 75 - BOEK SELG.indb
P. 75
Boek 1 ■ Kindertijd en adolescentiejaren [1861–1879]
hoogte gelegen pas was zeven jaar voor Steiners geboorte, na een bouw- periode van zes jaar, in 1854 geopend als een van de eerste grote bergspoor- lijnen van Europa. Gezien de zeer geringe financiële middelen waarover de familie beschikte ligt het eerder niet voor de hand dat Rudolf Steiner als kind ooit in de gelegenheid is geweest deze ‘wildromantische’ bergspoor- lijn uit eigen ervaring te leren kennen. Er is in elk geval geen bericht bekend waarin Steiner van een dergelijke indrukwekkende reis verslag doet.
In een in 1899 door de ‘k. k. priv. Südbahn-Gesellschaft’ uitgegeven mono- grafie over deze wereldberoemde spoorlijn is het volgende te lezen:
‘Toen in het jaar 1848 onder leiding van de geniale ingenieur von Ghega met de bouw van deze spoorlijn werd begonnen, was de stand van de techniek nog niet erg hoog. Ook beschikte men nog niet over zoveel er- varing als in de huidige tijd. Niet alleen de kosten, maar ook de moeilijk- heden die overwonnen moesten worden tijdens dit project waren enorm. Viaducten, dam- en beschuttingsconstructies, tunnels en bruggen werden met de grootste zorgvuldigheid en met de beste materialen uitgevoerd. De tand des tijds heeft tot op de dag van vandaag vergeefs aan hen geknaagd. Natuurlijk zou zo’n project in deze tijd niet meer de 20 miljoen verslin- den die de Semmerlingspoorlijn heeft gekost. Maar het is wel zo, dat deze gewaagde spoorlijn met zijn talrijke bouwwerken nog in deze tijd een van de mooiste en meest romantische spoorlijnen van alle Alpinische trein- verbindingen in Europa is. Binnen een grandioos Alpendecor vormen deze bouwwerken een hechte eenheid met de wilde rotspartijen, en pre- senteren zich aan de reiziger als een adembenemend wisselspel tussen de gigantische krachten van de natuur en de hen beteugelende geest van de mens. Pas als zij waargenomen worden in de ketenen waarin zij door de menselijke geest geslagen zijn, tonen al deze machtige rotsformaties en bergkloven zich in een doorgeestelijkte, voor de mens te bevatten vorm.’ 32
Gezien de grote hoeveelheid mensen die via Pottschach naar het Semme- ringgebied reisden, of in Pottschach hun zomerhuisjes betrokken, is het zeer waarschijnlijk dat Rudolf Steiner van de Semmeringspoorbaan en zijn bouwwerken van horen zeggen enig idee gehad heeft. Direct binnen bereik
32 K. K. Priv. Südbahn-Gesellschaft (Hrsg.): Die Südbahn und ihr Verkehrsge- biet in Oesterreich-Ungarn. Wien, Brünn, Leipzig 1899, pp. 36 e.v.
75