Page 102 - Jubileumsbok 50 år
P. 102

Testade tysk modell
– När finanskrisen inföll hade vi mycket god omsättning och mycket bra resultat, säger Bengt. Det tog dock snabbt slut när effekterna av krisen började märkas på allvar.
I Tyskland hade man en modell på arbetsmarknaden då man kunde dra ner hela personalens arbetstid under svåra tider. Det försökte Bengt överföra även till Sverige och Setrab men kollektivfacket var inte på samma linje. Det fanns ett antal medarbetare Setrab absolut ville ha kvar även när det skulle vända.
– Mitt förslag var att vi går ner till fyradagarsvecka och istället för en 20% lönesänkning tänkte jag mig kanske 15%. Det borde vara bättre än att förlora sitt arbete vilket skulle blivit fallet om det inte hade gått igenom. Efter några intensiva veckors information och diskussion lyckades jag få samtliga anställda såväl på kontoret som bland kollektivanställda att skriva under.
– Ja, nästan. En enda person vägrade.
Fyradagarsvecka
Fyradagarsveckan var ett faktum och många tyckte det var ganska skönt att kunna vara lediga på fredagen. Och när väl lönekuvertet kom var skillnaden inte så stor efter- som skatten påverkades.
– Vi höll på med detta i princip ett år och för min personliga del fortsatte jag även framöver att jobba redu- cerad tid. Sedan har jag fortsatt med reducerad arbetstid, säger Bengt.
Produktionslyftet och Lean
De svåra åren efter finanskrisen hade det goda med sig att Oscar kunde fokusera på att förbättra produktionen.
– Genomloppstiderna låg då på cirka 20–35 dagar och är idag nere på 3–7 dagar, berättar Oscar.
Kassationen var ca 10% och har idag sjunkit till runt 3%. Vi hörde talas om produktionslyftet och anmälde oss till det. Det har lett till bättre ordning och reda i produk- tionen. De som fortfarande arbetar kvar upplever idag ett helt annat lugn i produktionen. Leveranssäkerheten har också förändrats markant, så det har definitivt varit värt att engagera oss i detta.
100
Stefan Nordeng håller med: Den största omställningen för företaget var när vi började förändra produktionssättet genom produktionslyftet och Lean. Det gjorde att vi började nå resultat och blev varse var problemen låg och kunde därför åtgärda dem.
– Vi har fokuserat helt rätt tycker jag och tack vare Fredriks insatser fick vi ett gemensamt fokus så att hela företaget, inklusive ledningen, drog åt samma håll.
Sakta, sakta uppåt
Konjunkturen vände och kunderna kom tillbaka, nya projekt dök upp samtidigt som omvärlden krävde mer utvecklingsarbete och krav på TS-certifiering och miljö- certifiering ställdes.
1998 – 2007
  
















































































   100   101   102   103   104