Page 38 - Jubileumsbok 50 år
P. 38

 EGEN PRODUKTIONSFABRIK
 Andy O’Brien Int eaque et rest et de volorro incto.
vidare för att lösa den stora ordern som fortfarande var ett stort orosmoln.
– Jag uppskattar er, Olle och Lalle. Jag har tre fulla pärmar med allt som behövs för att starta upp en oljekylarfabrik. Ni får dem och kan dra igång er egen fabrik.
Egen fabrik
Andy O’Brien anställdes för samma syfte som i USA men nu med Setrab som seriös satsning bakom sig. Det fanns ingen teknik eller kunskap i Sverige på den tiden för att tillverka komponenterna till kylare. Tillverkningen går till så att man har två halvor som pressats i aluminium och sedan ska de smältas ihopa samtidigt som turbulatorerna, en form av fackverk, gjuts in.
– Andy hade fått med sig två halvor från fabriken i Oxford. Vi tog dessa med oss och åkte till Addo som hade en stor fabrik i Malmö och tillverkade skriv­ och räknemaskiner. De hade en massa stansar som stansade ut detaljer i alla olika former till deras produkter.
36
Förmannen på Addo konstaterade att Setrabs delar var alldeles för stora för att deras pressar skulle kunna stansa ut dem. Men, sa han, i Skurup finns ett företag som kan hjälpa er med detta. De håller på med ett projekt för Crawford, som var i full gång med att konstruera sin dialysmaskin som också bestod av smådelar. Inte i Aluminium men i stål. Stan­ sen i Skurup kunde pressa upp till 50 ton.
Flexibel stans
Olle och Lalle åkte till Skurup och pratade med chefen på det lilla företaget som hade stansen.
– Kan du hjälpa oss med att stansa ut sådana här delar?
– Inga problem sa han men det kostar en hel del att bygga stansen som krävs för att kunna göra det. En stans av den typ ni behöver kostar 200–250.000 kronor.
För de pengarna fick Setrab bara en storlek. Nu behövde man två storlekar och det skulle innebära att bara stanskost­ naden skulle hamna på närmare en halv miljon.
– Vi tänkte till lite och undrade då om man inte kunde göra en större stans med möjlighet att lägga in olika mindre stansformar inuti. Slutresultatet blev att vi beställde en flexibel stans som kunde göra nio olika storlekar. Kostnaden var på den tiden hisnande. Om jag minns rätt handlade det i runda slängar om 1 miljon kronor.
Ugnen en nyckelpost
Alcan hade valt ut ett antal vakuumugnstillverkare i England som hade fått licens att tillverka dessa speciella ugnar. Olle och Lalle åkte runt och tittade på olika ugnar och fastnade slutligen för en tillverkare i Skottland som var duktiga på att bygga vakuumugnar. Men just den här tekniken var ny även för dem så det var verkligen jungfrulig mark.
– Samtidigt byggde vi om fabriken i Bunkeflo. Men det var naturligtvis ganska stora investeringar. Men när vi gick till banken och presenterade projektet var det i stort sett grönt ljus. De förstod inte vad det handlade om men Saab och turbo lät intressant och de spådde en lysande framtid för oss och var därför villiga att ge oss lån. Tillsammans finansierade Lalle och jag dock huvuddelen av projektet genom att sälja en del fastigheter som vi hade.
 
















































































   36   37   38   39   40