Page 248 - Bilfamiljen
P. 248
Östra Tullgatan 6 vid Drottningtorget i Malmö. I bakgrunden skymtar Kooperativa Förbundets före detta kryddlager, en vacker byggnad som senare K-märktes. När Förenade Bil tömde lagret 2006 kunde man fortfarande känna kryddoften.
I bilismens barndom var det få som trodde att det nya fordonet hade en framtid. De flesta tänkte att
det här bara var en fluga och mest en leksak för de riktigt förmögna. Många trodde faktiskt mer på luftskeppen som majestätiskt tyst skulle segla fram högt över staden. Där fanns framtiden. De få driftiga handelsmän som importerade bilar hade det inte lätt eftersom det än så länge inte fanns så många kunder. För att få fart på affärerna fick de ge sig ut och göra reklam för sin vara. Ganska snart stod det klart att särskilda bilbutiker kunde vara lösningen. Där skulle bilen vara på hemmaplan och få stå i rampljuset. Men vägen dit var lång. Så länge bilkunderna var relativt få fanns det självfallet inte så många bilförsäljare. Det handlade snarare om försäljning direkt från verk- staden och bilarna sattes ofta ihop på samma ställe
där man byggde och reparerade hästvagnar. Det var med andra ord inte så överdrivet glamouröst. Först på 1920-talet växte särskilda bilhallar upp inne i stä- derna. I Malmö fanns det efter första världskriget ett tiotal bilförsäljare, men bara några år in på 1920-talet hade siffran mer än fördubblats. Bilhusen samlades i de centrala delarna av staden och området Östra Tull- gatan, Drottningtorget och Östergatan blev Malmös första bilhandlardistrikt.
Ett av företagen som etablerade sig i området var Förenade Bil, som 1921 öppnade sin bilhall på Östra Tullgatan 6, efter en sammanslagning av företagen Motorindustri AB och AB Wilhelm Sonesson & Co bilavdelningar.
Förenade Bil räknas idag till en av landets äldsta bilfirmor och intressant med detta företag är att
244