Page 249 - Bilfamiljen
P. 249
samma familj haft ägande sedan 1927, då Allan Söderström övertog ledningen. Idag är det tredje generationen Söderström som håller i ratten. Denna långa familjetradition är relativt unik i en bransch som allt sedan starten har kännetecknats av många ägarbyten. Historien om Förenade Bil kan därmed fungera som en historielektion om motorismens utveckling i vårt land. Från de första stapplande stegen till massbilismens verkliga genombrott på 1950-talet. En nästan hundraårig berättelse.
Förenade Bil startade sin verksamhet i en tid när bilen lämnat sin mest yrvakna pionjärtid. Bilarna hade börjat bli mer praktiska och snart gällde det också de nya bilhallarna som hade tydliga influenser från USA. Förenade Bils bilhall på Östra Tullgatan var en stram envåningsbyggnad med företagets namn i versaler strax under det lätt sluttande taket. Sju stora fönster släppte in dagsljus i lokalen och tanken var
att få förbipasserande malmöbor att kika in och allra helst öppna dörren och komma in. Byggnaden var ett litet tempel i sin kompakta form och såg nästan ut att vara hugget ur ett enda stenblock. Det är frestande att beskriva de tidiga bilförsäljarna som en ny tids mis- sionärer som ville sprida en ny religion. Bilhallen var en kyrka för dem som trodde på bilismen.
Joakim och Lars Söderström.
Förenade Bils utställningslokal i Göteborg.
En av de första försäljarna vid Förenade Bil var Allan Söderström. Han hade börjat sin karriär som ostförsäljare men han bytte snart inriktning och sat- sade på den försiktigt växande automobilbranschen i Göteborg. När han en snöig vinterkväll lyckades sälja en bil med celluoidfönster till en kund ute på landsbygden var det ingen svårighet för honom att få anställning i Malmö. Dit hade han flyttat för att komma närmare sin hjärtevän och blivande fru.
Allan tog över ledningen för Förenade Bil 1927 och han var verksam inom företaget hela livet. Under den perioden blev bilen var mans egendom och Förenade Bil fick allt fler konkurrenter. Allan Söderström räknas idag som en av pionjärerna och han spelade en stor roll när den svenska bilmarknaden etablerades. I slutet av 1920-talet hade Förenade Bil endast ett fåtal anställda. Bilarna som kunderna erbjöds var märken som sedan länge somnat in: Dort, Marmon, Brennabor och Hupmobile. Under 1930-talet ökade efterfrågan sakta och en bidragande orsak var att Förenade Bil 1932 hade fått agenturen för det engelska märket
2020-talet
245