Page 42 - Countrysmart - Nr 4 - 2019
P. 42
CONTRYSMART • VIN
des Bar men det förekommer också Char- donnay på Montgueuxs sluttningar nära Troyes och runt Villenauxe-la-Grande som är en del av Sézannaisregionen.
En legendarisk smak och en avstick- are från bubblorna är Les Riceys. Det 870 hektar stora området är av många sätt som det viktigaste i hela Champag- ne. De tre små marknadsstäderna som finns här bildar tillsammans någonting som ingen annan region i Champagne slår: tre ”appellationes”. Redan Ludvig XIV´s föll för Rosé des Riceys och det är inte alla givet att ha fått möjligheten att njuta den delikata bouqueten av vil- da blommor, viol och hasselnöt. Även om skördens slår extra väl ut överstiger produktionen aldrig 80 000 flaskor. I dag finns 20 vinodlares egendomar kopplade till appellationen.
Men tillbaka till champagnen. Det hela började egentligen i Clairvaux, år 1115. Mitt bland grönskande fält och täta skogar bestämde sig Bernard de Fontai- ne att grunda och skapa Clairvaux Ab-
bey. Till sin hjälp hade han elva kompan- joner. Tillsammans konstruerade de en byggnad som kom att bli förebild för den Cistercianska stilen där arkitekturen ka- raktäriseras av sober renhet och tomrum. Inga onödiga dekorationer, tack!
Utan munkarna hade vin och cham- pagne inte varit vad det är i dag.
Här kunde sedan Bernhard, Saint som han blev, leva gott på energin från skogen och tack vare närheten till vatten.
St Bernhards övertygelse och djupa tro kom att betyda mycket för västvärldens framtid. Utan munkarna hade vin och champagne inte varit vad det är i dag. För munkarna utvecklade inte enbart
religionen, nej, frälsningen fanns också i agrar utveckling och tekniska lösningar.
Munkarna byggde kalkugnar, smed- jor, vinpressar, källare och kvarnar. Och – de planterade vinstockar från Ungern vilket några århundraden senare är de plantor som ger de druvor som champag- nes produceras av i dag. Starkt jobbat, munkar!
Ett stenkast från Clairvaux finns Roy- al Crystal Factory of Champagne. Ryktet säger att det här är någonting alldeles ex- tra och så har det varit sedan en mästare från Venedig blåste det första glaset här år 1666. Sedan dess har en rad mästa- re och skickliga glasblåsare fortsatt att framställa glas med sofistikerad och tra- ditionell teknik. Och vad vore väl cham- pagne utan glas att slå den i?
Slå i glasen kan man göra på många av champagnehus och källare som finns i Aube.
I Urville härskar familjen Drappier sedan början av 1800-talet. Vingården förfogar över 50 hektar land och i källa-
42
COUNTRY SMART