Page 57 - Countrysmart nr 10-2021
P. 57

måste odlaren veta när det är dags för skörd. Äpplena ska plockas så sent som möjligt, och sedan får de ligga till sig i kyllager.
Klassiska cideräpplen är ofta sten- hårda, sura, sträva och har mycket tanniner eller är väldigt söta. Ett så- dant äpple klarar ett fall från grenen och kan plockas från marken.
”Ett aromaäpple från Bjärehalvön skiljer sig från ett som odlats i Mälardalen.”
– Svenska äpplen har hög syra och inga tanniner. Det tog Oscar och mig många år att hitta hur vi ska jobba, för vi ville inte imitera England eller Frankrike. Svensk cider är mer vinös och har mer fokus på frukten. Om man jäser svenska äpplen rakt av sma- kar det surt och lite fruktigt men inte mycket mer. Det tilltalar en liten ska- ra, men för de flesta är det inte attrak- tivt. Därför tillämpar vi fatlagring, mognadstid och malolaktisk jäsning, och det är metoder och moment som annars är mer förankrade i vinvärl- den än i ciderns värld.
Äpplen från skog och äng har hög syra och Pomologik plockar och an- vänder till viss del äpplen från natu- ren. Också fallfrukten tas tillvara och kommer till nytta i cidern.
I tider av ett allt större intresse för miljön har cidern fördelar framför importerat vin. Äppelodlingar bidrar till biodiversitet genom pollinatörer och fågelliv, och träden binder koldi- oxid och med fler äppelodlingar ska- pas en biosfär för artrikedom. Även på lägre nivå ser man en bredare flora
”Alltför länge har den svenska cidern baserats på koncentrat och aromämnen. Kan vi ändra på det kan vi även ge fler svenska bönder möjligheten att försörja
sig på äppelodling.”
Johan Sjöstedt
COUNTRYSMART • HANTVERKSCIDER
    COUNTRY SMART
57
  






















































































   55   56   57   58   59