Page 175 - Countrysmart nr 3-2021
P. 175

 VÄLKOMMEN UT UR
RÖSTBREVLÅDAN!
COUNTRYSMART • VETT & ETIKETT
 TEXT ANNMARIE PALM • FOTO SHUÄTTERSTOCK & KRISTINA FRÖLING
 Videomöten, e-mail, sms,
messenger med flera samt är tillgängliga eller spe-
r du en av dem som re-
fär redan vid ett försök till en inledande första telefonkontakt.
Du behöver gå att nå
En av dem som hört av sig till mig på Relationista för att berätta om sin frus- tration över omgivningens brister i tele- fonvett är Fredrika Schartau som jobbar med rekrytering på företaget Signpost.
– Vi som arbetar med executive se- arch har behov av att få kontakt med både våra uppdragsgivare och presum- tiva kandidater och då vill vi prata med dessa personer. Men att få samtal på te- lefon idag verkar inte vara så viktigt för många. Chansen att bli tillfrågad om ett intressant uppdrag försvinner ju om man inte gör sig tillgänglig!
En av de situationer som kan uppstå hos rekryterare är att kandidaten (som sökt ett jobb) inte svarar eller återkommer på grund av att den inte lyssnar av sina meddelanden.
– Om man vet med sig att man sökt ett jobb får man vara beredd på att man kommer att bli kontaktad. Personen i frå- ga kan vara helt rätt för tjänsten, men nonchalans gör att den inte får en möjlig- het, eller tar chansen, att presentera sig på rätt sätt.
Tillgängligheten på telefon påverkar relationerna med både arbetssökande ochuppdragsgivare.
– För oss är telefonen ett arbetsredskap precis som annan kommunikationsut- rustning. Det går ofta jättebra att maila. Men för konfidentiella frågor vill jag inte
  tar dig på folk som inte sociala medier tar allt mer ciellt bra att ha att göra
över fysiska möten. Ändå är telefonen oslagbart bra i många sammanhang. Men telefonvettet kan bli bättre, och om det skriver här re- lationista Annmarie Palm efter en intervju med Fredrika Schartau på företaget Signpost.
med på telefon? Kan-
ske tycker du att det på många håll saknas ett grundläggande telefonvett? Men vad betyder egentligen det och hur skulle vi, i de fall det behövs, kunna uppmuntra omgivningen till att
bli bättre på telefonvett?
Med utgångspunkt från att innebörden
av uttrycket sunt förnuft är en tolknings- fråga så konstaterar jag att detta även gäller telefonvett. Vad som retar gallfeber på en individ bekommer inte en annan, och det som uppskattas av vissa betyder ingenting för andra. Men för oss som önskar och driver förändring med fokus på olika fenomen är förstås det första steget att vi tar upp och börjar prata om det. För den som lätt blir irriterad kanske det kan vara läge att säga till ibland. I så fall du kommenterar vad du tycker om folks sätt att svara, deras röstmeddelan- den, om de använder det eller inte osv. Så länge du gör det med respekt och en vän- lig ton så är det min erfarenhet är att de flesta faktiskt reagerar med uppskattning. Kanske är de omedvetna om hur de låter eller hur det uppfattas när de inte svarar, svarar med hetsig ton mitt i ett möte eller aldrig lyssnar av sin röstbrevlåda?
Det alla inte tänker på är att det många gånger är via telefonen som det första intrycket av en person eller verk- samhet. Tänk vad onödigt att eventuellt gå miste om en givande relation eller af-
   C
O
U
N
T
R
175
C
O
U
N
T
Y
S
M
A
R
T
175
R
YS
M
A
R
T
    


















































   173   174   175   176   177