Page 5 - FranKaosTillKlarhet
P. 5

Efter några år flyttade jag hem till Skåne igen, och sökte arbete på Attendo Nimbus Resurscenter, där man sedan i början av 90-talet har utbildats och utbildat i tydliggörande pedagogik baserad på TEACCH-modellen. Jag har sett många personer med neuropsy- kiatrisk funktionsnedsättning (NPF) börja använda tydliggörande pedagogik och samtidigt verka börja må bättre, bli lugnare och kunna göra mer aktiviteter. Det har inte alltid varit en spikrak väg utan gupp, men med ständiga justeringar och med drivna, analy- tiska kollegor har det varit och är en fantastisk upplevelse att vara del i.
Denna bok kommer att beskriva grundtankarna i tydliggörande pedagogik baserad på TEACCH-modellen så som vi har fått lära oss dem, med vissa justeringar utifrån svensk lagstiftning och kul- tur. För dig som vill fördjupa dig ytterligare i TEACCH-modellens filosofiska och teoretiska bakgrund finns det i slutet av denna bok en litteraturlista med förslag på läsning.
Det är en utmaning att skriva en bok om ett ämne som snarare är ett förhållningssätt än en metod. Någon har beskrivit tydliggö- rande pedagogik som ett ramverk, ett sätt att tänka.
Du som läser denna bok kommer att få ta del av ramverket, eller principerna så som vi har uppfattat och tillämpar dem, men du kommer inte att presenteras några färdiga lösningar. Det hade varit alldeles för begränsande för det nyanserade arbete du behö- ver göra, och det hade kunnat leda till att du försöker anpassa per- sonen till färdiga hjälpmedel istället för att skapa hjälpmedel till personen.
9






























































































   3   4   5   6   7