Page 28 - Jälmers Ur
P. 28

OMBYTE FÖRNÖJER – EN KLOCKA,
FLERA BAND
Text: Stefan Molin Foto: Stefan Molin, Hirsch.
Hur vi uppfattar personer vi trä ar, påverkas i allra högsta grad av hur de är klädda, vare sig vi vill eller inte. Det är precis på samma sätt med klock- or. Med hjälp av ett nytt band i en annan färg eller annat material så kan du ändra utseendet totalt på din klocka.
En av de viktigaste sakerna att tänka på vid band- köp är att få rätt bredd på bandet. För att bandet
Att samla på klockor kan snabbt bli en ganska dyr historia. Ett enkelt sätt att göra samlingen mer diversi erad och användbar, utan att för den skull investera i  er ur, är att ska a ett antal olika band. Om du till exempel har sex klockor i din samling (låt oss säga att de levereras med länk), så får du ju genom att köpa två band till 18 olika varia- tioner istället för sex (detta exempel förutsätter ju förstås att alla sex klockorna har samma avstånd mellan bandhornen).
Enkelt fräscha upp
Ett nytt band är ju också det enklaste sättet att fräscha upp klockan. Det är få saker som är så tråkiga som ett läderband som har fått upple- va många år av svett och smuts och aldrig blivit rengjort och ompysslat. Jag pratar här om slit- ningar som gått så långt att det är på gränsen till att bandet skall gå sönder (skönt patinerat är något helt annat). Skulle bandet gå sönder så ris- kerar du ju också att tappa klockan. Med ett nytt band så kommer din klocka kännas som ny igen och den kommer pryda din arm säkert i många år framåt.
Några goda råd
Ett råd vid köp av en ny klocka är att alltid också köpa med OEM-länken om det  nns till den mod- ell du tänkt dig. Det kan vara både svårt och dyrt att köpa till länken i e erhand. Läder och gum- miband  nns dock i en mängd olika material och färger.
skall sitta bra och snyggt så bör det passa exakt mellan klockans bandhorn. Mät med linjal eller skjutmått. Detta mått kan vara allt mellan 15 och 27mm. De vanligaste måtten för en herrklocka är 18, 20 eller 22 mm.
HIRSCH är ett exempel på en välkänd klock- armbandstillverkare som funnits sedan 1765 då Johannes Franz Hirsch startade det österrikiska företaget. De första produkterna var skinn till skor och sadlar. Tillverkningen av band för klockor kom igång 1945.
2003 blev man den största leverantören av origi- nalband till den schweiziska klockindustrin. Hirsch sortiment av band är idag ett av marknadens absolut bredaste.
Hirsch är ett väldigt innovativt företag som kon-
28
stant tittar på nya lösningar och nya material. Det är nog  er än jag som kommer ihåg banden i ”Leonardo- kollektionen”, där man  ck ett band som slöt an exakt mot boetten. För att det skulle fungera oavsett klocka, så hade man tagit fram ett sinnrikt system med en lös plasthylsa (i vilken bandsti et skulle sitta) som kunde monteras på 8 olika sätt. En annan väldigt populär serie från


   26   27   28   29   30