Page 30 - Jälmers Ur
P. 30

kompositduellen
Victorinox Inox Carbon VS
Breitling Colt Skyracer
I denna jämförande recension är båda modeller kompositklockor med taktiskt utseende. Det borde innebära att de är någorlunda lika och riktar sig till samma målgrupp. Vid närmare granskning visar sig oväntade skillnader under boetternas svarta exteriör.
Bakgrund
Inom klockbranschen pågår i allra högsta grad en tävling mellan olika material. Det  nns olika material för exempelvis balanshjul, balansfjäder eller boett. Här ska vi jämföra två olika klockor med boetter i komposit. Kompositmaterial består av minst två olika ämnen där minst ett ämne ej är metalliskt. Två vanliga kompositmaterial är glas berarmerad plast (GAP) vilket används inom båtindustrin och kvarts- komposit, en blandning mellan kvarts och bind- ningsmedel, vilket används till exempelvis i färgade diskhoar och bänkskivor. Till klockboetter används
vanligen någon polymer (plast), och minst en armerande komponent vilka i kombination resulter- ar i ett icke magnetiskt, tåligt och lätt kompositmate- rial som kan bearbetas maskinellt eller för hand e er gjutning/pressning.
Kompositklockor är inget nytt fenomen, både Hublot och Audemars Piguet har ha  modeller med boetter i kompositmaterial länge. Det som är nytt är prisbilden, kompositklockor har nu sipprat ner i de lägre prissegmenten, och köpare behöver inte län- gre betala över 100 000 kronor för att äga en klocka med boett i komposit.
Hårda fakta Breitling Colt Skyracer
Victorinox Inox Carbon
Diameter: 45 mm exklusive krona Vertikalt mått: 55,1 mm
Tjocklek: 13,1 mm
Bandbredd: 21 mm
Urverk: Breitling 74 Vattenresistens: 100 meter Krona: Skruvad
Vikt: 32 gram utan band.
Glas: Sa rglas Pris: 1 9950 kr
Diameter: 43 mm exklusive krona Vertikalt mått: 52,7 mm
Tjocklek: 13,7 mm
Bandbredd: 21 mm
Urverk: Ronda 715
Vattenresistens: 200 meter
Krona: Skruvad
Glas: Sa rglas
Vikt: 70 gram
Pris med Paracord-band: 1 0595 kr
Pris med gummi: 9 595 kr
Bild och text: Johan Pergler
30


   28   29   30   31   32