Page 32 - Jälmers Ur
P. 32

Material Inox Carbon
Kompositmaterialet som an- vänds till Inox Carbon är enligt Victorinox samma material som används till rymdskyttlars värmesköldar. Jag kan inte ut- tala mig om vad detta innebär speci kt förutom att materialet
är antimagnetiskt, värmetåligt, korrosionsbestän- digt och allergivänligt precis som Breitlight. Yt n- ishen på Inox Carbon är mattare än Breitlight och tydligt porig vilket medför att materialet upplevs lju- sare och mindre glittrig än Breitlight. I direkt solljus syns materialets  brer tydligt och fasningarna på glasringen ger klockan mysiga ski ningar i nyans.
Fasningarna på boetten är något rundare än på Skyracer och på undersidan av boet- ten syns en liten kant, troligtvis från formen som användes vid gjutningen. Kronan och bakboetten är inte tillverkade
i komposit vilket drar upp vikten till 70 gram (utan band). Att hela klockan inte är i komposit är nega- tivt ur allergisynpunkt men troligtvis en nödvändig kompromiss för att säkerställa att klockan ska klara de rigorösa tester som är Inoxmodellernas signum.
Inox Carbon har ett utseende som skiljer sig något jämfört med de vanliga Inox-mod- ellerna. Tavlan har istället för enbart stavindex si ror vid 3, 6 och 9, samt ett rött tryck in- nanför glaset för timmarna 13-24. Utseendemässigt tycker jag att dessa förändringar är fullt logiska och de bidrar till ett mer taktiskt utseende än de vanliga modellerna vilket rimmar bra med boettens ma- terial. Jag trodde att jag skulle
störa mig på trycket på insidan av glaset men jag tycker det fungerar bra. Trycket ser konstigt ut på vissa foton men trycket är diskret när klockan sitter på handleden.
Med samtliga Inoxmodeller medföljer en ”bumper”, alltså ett boettskydd vilket kan träs över boetten och användas som repskydd. Som bandval vid nyköp eller tillval  nns även ett paracordband från Naimakka vilket säkert kommer att tilltala de som vill gå in ännu mer för militärstuket. Till paracord- bandet medföljer även en Victorinoxkniv med in- byggt bandverktyg vilket är väldigt behändigt vid bandbyten.
Domslut
Vilken modell bör då inhandlas om valet står mel- lan dessa två modeller? Det tråkiga svaret är att det helt beror på vad du som ägare prioriterar. Båda klockorna har bra  nish i förhållande till sin prisklass och båda klockorna har exempelvis sa rglas med riktigt bra antire exbehandling. Båda klockorna har band tillverkade i riktigt naturgummi och båda klockorna är väl genomtänkta rent konceptuellt och estetiskt.
Är du ute e er en klocka som tål allt och lite till så är Inox Carbon det givna valet. Jag tvivlar däremot på att något annat än avsiktlig vanvård skulle med- föra att Skyracern går sönder. Med ett pris på un- der 10 000 kronor på gummi framstår Inox Carbon som ett kap. Många ägare kommer även känna sig tryggare med Inoxens 200 meter vattenresistens än med Skyracers 100 meter vattenresistens, trots att 100 meter räcker mer än väl rent praktiskt för de allra  esta. Möjligheten att bära både bumper och paracordband gör att Inox Carbon kan förvandlas till en extremt tålig klocka medan den till vardags kan få slippa dessa attribut för att få ett mer tillta- lande utseende.
Colt Skyracer kostar ungefär dubbelt så mycket som Inox Carbon men erbjuder å andra sidan ett hög- presterande urverk, högre generell kvalitetskänsla och framförallt mycket bättre  nish på boetten. Per- sonligen tycker jag att under 20 000 kronor är löjligt billigt för vad man får för pengarna och Skyracer framstår för mig som den perfekta instegsmodellen i Breitlings värld, eller ”Swiss Made” generellt. Skyrac- er är med största sannolikhet inte lika tålig som Inox Carbon men är å andra sidan väldigt mycket lät- tare och varmare mot handleden. Den enda up- penbara nackdelen med Skyracer är infästningen för bandet vilket i dagsläget begränsar bandalter- nativen till det modellspeci ka originalbandet alter- nativt natoband eller zulu-band. Förhoppningsvis lanseras Skyracer med gul tavla längre fram och med  er bandalternativ.
Jag trodde att denna duell skulle resultera i en enkel match för Skyracern men så blev det inte. Modeller- na riktar sig till olika målgrupper och utstrålar att de är tänkta att användas vid olika tillfällen. Kvalitetss- killnaderna mellan modellerna är uppenbara men så är även prisskillnaden. För de som likt jag tycker att Skyracer är mycket Breitling för pengarna är Sky- racer ett perfekt alternativ medan de som inte kan tänka sig betala mer än 10 000 kronor för en klocka kommer bli fullt nöjda med Inox Carbon.
Även om Breitling Colt Skyracer är min personliga favorit från lanseringarna under Baselworld 2017, går det helt enkelt inte att välja en tydlig vinnare i denna kamp då båda modellerna har sina tydliga fördelar. Som enda domare i denna match dömer jag därför matchen oavgjord.
32


   30   31   32   33   34