Page 39 - Jälmers Ur
P. 39

Oris Hammerhead Limited Edition
Hammerhead-klockan är vattentät till 500 meter, givetvis med skruvad säke- hetskrona och sa rglas, ett tekniskt mästerverk byggt på
Oris eget urverk, kaliber 752.
Oris startades 1904 av Paul Cattin och Georges Christian i den lilla schweiziska staden Hölstein. Det gick bra för herrarna, så bra att de snabbt expanderade till en rad andra schweiziska städer. För att behålla sina anställda byggde man bostäder åt dem, och 1925 försåg man de första  ckuren med armband. Det blev Oris första arm- bandsur.
Georges Christian avled 1927, och hans svåger Oscar Herzog tog över som verkställande direktör, en position han behöll till 1971.
1952 tillverkade Oris sin första klocka med au- tomatverk, men svåra tider var på väg, tider som var nära att försätta företaget i konkurs.
1970 uppgick Oris i det som senare skulle bli Swatch Group. Då hade den japanska quartz-revolu- tionen satt sina spår. Från 900 anställda var man snart nere på en handfull.
Man försökte, utan framgång, tillverka quartzur. 1982 köpte Rolf Portmann och Ulrich W Herzog loss
Oris Aquis Date Origin
företaget. Herrarna hade varit på studiebesök i Japan och upptäckt att intresset för mekaniska klockor var i stigande e er quartz-boomen. Djärvt fattade man ett beslut som skulle avgöra framtiden: Oris skulle bara tillverka mekaniska klockor!
Sedan dess har företaget bara vuxit. Kursändringen kom i rättan tid, både för Oris och för hela den schweiziska klockindustrin, där alla företag hade ha  svårigheter med den japanska
anstormningen.
Oris Hammerhead Limited Edition
En förklaring till att det har gått så pass bra för Oris är att man alltid har satsat på tekniska inno- vationer samtidigt som man haft en konkuren- skraftig prissättning. Man har alltså inte försökt konkurrera med de allra dyraste märkena, utan att för den skull ge avkall på kvaliteten.
Således ligger den nya Aquis-kollektionen i pris på under 20 000 kronor, men de numrerade Hammerhead- och Staghorn-kollektionerna är givetvis dyrare.
Både som fantastiska precisionsinstrument och samlarobjekt kan de vara något att tänka på!
39


   37   38   39   40   41