Page 38 - Jälmers Ur
P. 38

Oris-kollektion ger Hammarhajen nytt liv
Med bas i sin nya Aquiskollektion lanserar nu också det schweiziska klockföretaget Oris två nya modeller i begränsad upplaga om 2 000 num- rerade exemplar, Staghorn och Hammerhead. Alla Aquisklockor  nns med gummilänk eller metallänk.
kaliber 735 med ”pointer day” på urtavlan, sköter uppdragningen, och sa rglas skyddar klockans framsida. Och den numrerade klockans ask är i 30 procent sjögräs för att skydda miljön. Hammerhead-modellen säljs till förmån för ett hajprojekt, också i en numrerad upplaga på
2 000 ex. Namnen är inte valda av en slump. Med de båda
modellerna inleder Oris ett samarbete med två naturskyddsorganisationer.
Hammarhajen är en av världens mest utrot- ningshotade hajar. I samarbete med organisa- tionen Pelagios Kakunjá, planerar man att sätta små sändare på en underart av hammarhajen, som har minskat i antal med 90 procent under de senaste 30 åren.
E er 6-9 månader frigörs sändarna från hajar- na och  yter upp till ytan och sänder alla data till en satellitmottagare. På så sätt hoppas forskar- na lära sig mer om hajarnas rörelsemönster och kanske kunna sätta in åtgärder för att säkra deras framtid.
Oris Staghorn Restoration Limited Edition
Av Börje Ohlsson
Staghorn är egentligen ett horn från en hjort eller liknande, men det  nns också en snabbväxande korall som heter Staghorn.
The Coral Restoration Foundation i Florida satsar på att plantera ut staghornkorall runt om i världen. 2015 planterade man ut över 22 000 koraller, ett nödvändigt arbete e ersom all världens koraller är svårt hotade, inte minst av turismen.
Staghorn-klockan tål ett vattendjup på 300 meter och är försedd med en avbild av korallen på baksidan av boetten. Ett Oris automatverk,
38


   36   37   38   39   40