Page 36 - Jälmers Ur
P. 36

–Dessutom hade vi en rundvandring i en annan del av fabriken där man tillverkade sina egna formar & verktyg samt maskiner som producerar alltihop. Jag tror man kan dela in hela processen i fem steg:
1. design / prototyper
2. tillverkning av delar (allt ifrån verkplattor till minsta kontakter o kugghjul)
3. ihopsättning av delar, montering i urverk
4. kontroller och injustering
5. testning & ytterligare kontroller
–Utöver detta har fabriken en utvecklingsavdelning, som självklart var hemlig.
–Made in Japan är en kvalitetsstämpel lite utöver det vanliga skulle jag vilja påstå.
–Det känns ibland, som det mesta i deras sam- hälle, att de ligger tio år före oss när det gäller teknologi, och även bevarar sitt kulturarv på ett sätt som få andra länder klarar av.
–Vi avslutade vår resa med att besöka en G-Shock-butik i Tokyo innan vi  ck trä a ledningen på deras huvudkontor, där man även hade ett museum över Casios historia från 1957 med den första miniräknaren, stor som ett skrivbord.
Mycket mer än klockor
–Casio idag kan ju delas in i  er områden än bara klockor (miniräknare, utrustning för kommunika- tion under vatten, analoga klockor och digitala klockor).
–De som vi närmast är i kontakt med, är: Casio Edi ce som har mycket teknik med bluetooth. Protrek äventyrsklockor för aktiva människor. G-Shock Master of G (Air/Sea/Land), mer avancerade modeller med tex höjdmätare, ba- rometer, kompass, solcells-dri  etc).
MRG, några få utvalda butiker med deras absolu- ta premium-modeller (pris 30 000-80 000 kr).
Hoppas bli första återförsäljare
–Vi på Klockmaster Globen hoppas bli EU:s första återförsäjare av Oceanus. De säljs idag endast i Japan, (Casio har ha  en testförsäljning av fyra modeller i London på deras egen butik).
–Casio lanserade även en Smart-watch på Basel- world 2017 som heter WSD-F20S och som har så mycket funktioner att jag inte kan beskriva den. Dock verkar det som om Sverige är en för liten marknad för lansering 2017. Men det är bland det hä igaste jag har sett!
FOTNOT: Kashio Tadao avled 1993. Han var född 1917, och e erlämnade fyra barn.
36


   34   35   36   37   38