Page 40 - Jälmers Ur
P. 40

Tissot – vågat och experimentellt
Nästa år, fyller det schweiziska klockmärket Tissot hela 165 år. 1853 startade Charles-Félicien Tissot och hans son Charles-Émile Tissot sin första klock- fabrik i den lilla staden Le Locle, söder om Basel. En stad som ännu idag präglas av ur-industrier.
Men redan i mitten på 1800-talet hade Schweiz en livaktig klockindustri. Medan de esta andra sål- de sina klockor till olika europeiska länder och USA, så valde Tissot en annan strategi. Man begav sig till det kejserliga Ryssland och ck kontakt med in y- telserika personer nära Tsarfamiljen.
På den tiden var ckur den stora klocktrenden, mo- det med armbandsur kom långt senare.
Tissot hade stora framgångar med sina ckur,.De mest exklusiva var o a konstfullt målade och hade detaljer i guld. Både den ryske Tsaren och hans hov blev en av Tissots viktigaste kunder. Det bidrog till en ökad kännadom i världen och man ck också na priser för sin tekniska skicklighet.
Tissot har alltid varit kända för sin vågade och ex- perimentella attityd till design. Tidigt förstod man också att sportevenemang var perfekta arenor för att marknadsföra varumärket. 1938 kunde man se
Tissots karaktäristiska logga i alpina skidtävlingar. Uppmuntrade av de erfarenheterna började man
marknadsföra sig mot andra sporteven- emang. 1957 blev man huvudsponsor för Davis Cup. Sport och aktivt frilu sliv blev allt viktigare för människor över hela världen. Tissot var inte sena att haka på trenden att synas i diverse sportsammanhang, bland annat som o ciella tidtagare för en rad in-
ternationella tävlingar.
Idag är man bl. a o ciell tidtagare under VM i ishockey, IIHF och Tour de
France. Man var också tidiga med att använda sig av internationella kändisar
och lmstjärnor som Elvis Presley, Nel-
son Mandela och Angelina Jolie, för
att nämna några.
I alla tider har Tissot varit framstående
på tekniska innovationer som när man
var först med ckur med två tidzoner på urtavlan. På 30-talet kom man med den första anti-magnetiska klockan som inte stördes av elektriska ledningar.
En lekfull inställning till form och design är också typiskt för Tissot, som när man 1916 lanserade ”Ba- nana Watch”. Att använda ovanliga material har man heller aldrig varit främmande för som när ”Stone Watch” lanserades 1985. De hade boetter i sten från Jurabergen och blev en världssuccé. Den följdes av ”Wood Watch” och ”Pearl Watch”.
1999 presenterade Tissot en helt ny teknik som blev en världssuccé. Det var Tissot T-Touch, där man med ett lätt ”touch” på boettens glas får fram olika användbara funktioner, som kompass, barometer, termometer m . T-Touch har blivit en av företagets bästsäljare genom tiderna och har kommit i ständigt nya och förbättrade upplagor. Nu nns T–Touch med hela tjugo funktioner att välja på. Sedan ett par år tillbaka nns den också som T-Touch Solar, där batteriet laddas av solenergi och håller ett år.
40


   38   39   40   41   42