Page 91 - Demo
P. 91
בימות החורף הקרים, כשהבית היה ללא שום אמצעי חימום, הייתי נכנסת עם אחותי למיטה של סבתא שלוש, מתכסה בסמיכה ומחממת את הרגליים בשיפשוף קל עם הרגליים של אחותי, לפעמים עם בעיטה קטנה.
היום אני שואלת את עצמי מה באמת גרם לי "לשתות בצמא" את סיפורי העליה לארץ. באותם ימים רחוקים, זה נראה לי טבעי וברור מאליו. היום, כשאני חושבת על זה נדמה לי שההתעניינות שלי נבעה מהאופן שבו הסבתות סיפרו את סיפורן. הם עלו לארץ מתוך כיסופים לציון. לא היה להם רע במרוקו. הם לא סבלו מרדיפות, מצבם הכלכלי היה איתן והם נהנו מהכרה עצומה כמובילים וכמנהיגים של הקהילה. יודעי תורה, חריפים, שנונים ופוסקי הלכה. אלה היו סיפורים שנאמרו עם עיניים בורקות. לא היו אלה מסעות תענוגים. להיפך. לא היו אלה מסעות הרפתקאות. להיפך. אלה היו מסעות קשים מלווים בסיכונים אך מלווים בתקווה ובתחושה של התגשמות חלום עתיק שהופך למציאות. עד היום אני "רואה" את הברק בעיניים, "מקשיבה" למילים, "שומעת" את הגעגועים, "מאזינה"
לצליל, חשה את התקווה, את האהבה, את הכנות. אני מרגישה את האמונה11
הסיפורים ששמעתי בשקיקה רבה משתי הסבתות שלי , סבתא שלוש וסבתא סטיטה, מקבלים תמיכה חזקה מהמחקרים של משה דוד גאון, פרופ' רות קרק. וזאב וילנאי. לפיהם העלייה ממרוקו התקיימה לאורך כל הדורות והתגברה במהלך המאה ה- 19. יהודי מרוקו היוו חלק משמעותי בהתחדשות היישוב היהודי במאה ה-19 בערים רבות, וביניהן: יפו, חיפה, טבריה, ירושלים וערים נוספות ברחבי הארץ. בין העולים לארץ טרם המאה ה-
20 היו רבנים וראשי קהילה שרצו לקיים מצוות העלייה לארץ ישראל .
יוצאי מרוקו היו פעילים בחיים הקהילתיים בעיר, והקימו את ועד העדה המערבית. שנים רבות היה סבא שלי, חכם יוסף שלוש, היו"ר של הועד. היה זה ועד העדה ששלח שד"רים ליהודי מרוקו לגיוס כספים שבעזרתם הוקמה השכונה השנייה מחוץ לחומות ירושלים, מחנה ישראל, השכונה הראשונה שנבנתה על ידי יוצאי העיר העתיקה. הבנין הראשון שהוקם מחוץ לחומות הוקם בשנת תרכ"ח (1868) על ידי המוגרבים ובו
נמצא, עד היום בית הכנסת "שערי ציון".
11 מעניין מאד שתחושת המחויבות להיות מעורב בקהילה ולסייע להתמודד עם קשיים רבים ושונים עברה גם לדור הבא. לאמא היו שני אחים אברהם שלוש שכיהן כרבה הראשי של כפר סבא. ודוד שלוש שכיהן כרבה הראשי של נתניה. הרב אברהם שלוש \"ל סייע לאנשים שחיו כאנוסים מספרד משך מאות שנים לחזור בפרהסיה ליהדות והרב דוד שלוש ז"ל מצא שיהודי אתיופיה הינם יהודים כשרים וסייע בקבלתם כיהודים לכל דבר וענין, מבלי שיצטרכו לעבור הליך של גיור.
92