Page 30 - Sterk Magazine
P. 30

                 Het kost hooguit een paar minuten om van het stadskantoor naar de molens in het Distillers District te lopen. Cor Lamers, negen jaar burgemeester in Schiedam, vertelt onderweg gepassioneerd over de geschiedenis van de jeneverstad, alsof zijn familie er al vele generaties woont. Langs de Schie wijst hij naar een molen die half in het water staat. “De Kameel; de eerste van onze zeven molens die je langs de Noordvest en Westvest vindt”, vertelt hij trots. In de plint van de molen zit een groot halfrond raam. “De Kameel is herbouwd. Vroeger kon je met je schip naar binnen varen om je handel in de molen uit te laden. Die losplaats is nog steeds zichtbaar via dat enorme raam. Een uniek concept.”
Via de Noordvest loopt Lamers naar molen De Palmboom. In het straatbeeld is moderne nieuwbouw overgegaan in de rijke architectuur van de Gouden Eeuw. Lamers voelt de geschiedenis die de gebouwen ademen.
Tegelijk ziet Lamers in de straten van zijn stad de noeste arbeid terug waarom de regio bekend staat. Zelf is hij op Rotterdam-Zuid geboren: “En net als op Zuid, is Schiedam een plek van arbeiders. Hier vind je de mentaliteit waarom de Rotterdamse regio bekend staat en tegelijk vind je hier net zo goed problemen die
je in Rotterdam en in elke grote stad tegenkomt. Sociale achterstand, eenzaamheid, criminaliteit. Een uitdaging, want we moeten en willen iedereen laten meedoen in Schiedam.”
UITERMATE TROTS
Schiedam levert maritieme producten en services voor de hele haven. Maar van oudsher is de stad ook wereldberoemd om zijn gedistilleerd. Lamers: “Dat is altijd een grote bedrijfstak geweest. En dat is allemaal handwerk. Dat zie je ook terug in iets als de coronapandemie: deze regio heeft veel meer besmettingen dan regio’s als Amsterdam en Den Haag. Daar vind je meer kantoorbanen, terwijl hier vooral wordt geproduceerd. Hier kunnen mensen niet thuiswerken.”
Die lange geschiedenis als arbeidersstad ziet Lamers als een cadeautje, stelt hij: “De Schiedammer is uitermate trots op zijn stad. Meer nog dan de Rotterdammer, die toch algemeen bekend staat om zijn chauvinistische houding. Begin in een gesprek over de haven of jenever en je ziet mensen glimmen van trots. Kom niet met je vingers aan de bakermat van de stad. Die trots gebruik ik om mensen te motiveren mee te blijven doen en ik zal ook altijd wijzen op de rijke historie die we in ons hart dragen.”
GIN IS OOK SCHIEDAM
Die historie wordt deels uit de fles geschonken. Schiedam is de jeneverstad van Nederland. En net zo goed de stad van de gin, want vertel Lamers niet dat de stad meelift op een nieuwe rage in de wereld van het gedistilleerd. Gin ís jenever. “Jenever is de bron van alles, veel gedistilleerde producten zijn te herleiden tot jenever, gin al helemaal”, vertelt Lamers met een glimlach terwijl hij doorstapt naar de derde molen op rij: De Noord waar nu een restaurant in gevestigd is.
De naam gin is zelfs een verbastering van hoe de Engelsen jenever uitspraken: ginnever. Dat is later kortweg gin geworden. In de oorlogszuchtige Gouden Eeuw was veel gedistilleerd moeilijk te krijgen en daar speelde de VOC met ware Nederlandse handelsgeest snel op in door jenever te exporteren over de wereldzeeën. Terwijl jenever zich over de wereld verspreidde op de golven van economische expansiedrift, kregen soldaten tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog jenever ingeschonken.
Het hartversterkertje kreeg op de slagvelden de bijnaam Dutch Courage. Het viel in de smaak bij de Engelsen en zij zijn de drank gaan nabootsen; gin is het eindresultaat.
INTERNATIONALE WEERKLANK NOTARIS EN ECHTHEIDSZEGEL
Wandelend langs de molens in het Distillers District, stelt Lamers dat hij niet alleen de eigen inwoners wil aanspreken met het verhaal van gin, maar net zo goed de rest van Nederland en de buitenlandse toeristen. “Schiedam is de bakermat van gedistilleerd in ons land, maar het is niet een exclusief feest van ons. Het is een Nederlands product dat internationaal zijn weerklank vindt; we nodigen iedereen uit in Schiedam om het verhaal van de jenever én de gin te ervaren.”
Om die uitnodiging gestand te doen, is de infrastructuur in de stad gericht op de distilleerderijen, die van oudsher binnen de stadsmuren aanwezig zijn. Bedrijven die al sinds mensenheugenis in de stad zitten, zoals Nolet, Herman Jansen en De Kuyper, kunnen zich verder ontwikkelen, nieuwkomers als Bobby’s
‘DE SCHIEDAMMER IS UITERMATE TROTS OP ZIJN STAD. MEER NOG DAN DE ROTTERDAMMER, DIE TOCH ALGEMEEN BEKEND STAAT OM ZIJN CHAUVINISTISCHE HOUDING’
 STERK MAGAZINE 30



















































































   28   29   30   31   32