Page 47 - Sterk Magazine
P. 47

                 ‘KOFFIEDIK IS IN EEN DISTILLAAT NET CEMENT. JE HEBT HEEL WAT TE FILTEREN’
 Voor hun sinaasappellikeur, die de naam Orangecello draagt, gebruiken ze het buitenste gekleurde deel van de schil van een sinaasappel die maximaal 24 uur geleden is opengesneden. De witte donzige vezels, de albedo, in de schil zijn te bitter. De ongebruikte vezels worden vergist voor biogas of verwerkt in varkensvoer. Voor het ophalen van de sinaasappels hebben ze in het duurzame afvalbedrijf Seenons een partner gevonden ‘zodat er niet extra gereden hoeft te worden’. Daar waar Seenons niet komt, worden de sinaasappelschillen met een elektrische bakfiets opgehaald.
De Orangecello behoeft volgens Stijn Fischer geen kruiden, want die hebben geen toege- voegde waarde. Het sinaasappeldistillaat bevat
weinig aanvullende suikers waardoor die minder stroperig is en een zachter mondgevoel kent dan een limoncello. De volle, geconcentreer- de sinaasappelsmaak van de Orangecello is te danken aan de periode waarin de schillen rusten in pure alcohol: minimaal vijf weken.
In het begin schilden de studenten alles zelf met een dunschiller. Dat deel is inmiddels uitbe- steed aan een sociale werkplaats. The Stillery, een distilleerderij in Amsterdam-Sloterdijk, heeft de likeur in productie genomen. “We hebben er in ons eerste jaar, in 2020, vierduizend flessen van verkocht. Bij De Gele Kanarie, Containerbar Noord, Thoms en Ballroom in Rotterdam heb- ben ze ‘m in het assortiment. Bij De Gele Kanarie staat de Orangecello met een tonic van Loopuyt op de cocktailkaart.” Voor 2021 verwacht Dik & Schil een verdubbeling van de omzet. Vanwe- ge zijn kleur was de Orangecello tijdens het EK voetbal extra gewild.
FAIR CHAIN
Dik & Schil leidt als bedrijfsnaam tot de mafste associaties. “Sommigen verwarren schil met scheel. Hoe vaak wij niet de vraag krijgen wie van ons dik is en wie scheel? We werken ons misschien soms scheel maar we zijn het niet. Ach, we kunnen er wel om lachen. Het is in elk geval een naam die beklijft. Als je ‘m eenmaal hebt gehoord, vergeet ‘m niet snel.” Wie de mannen kent, wie op de hoogte is van het ver- haal achter Dik & Schil, weet hoe scherp ze zijn. Scherp op het milieu.
Met de ontwikkeling van een eerlijke koffielikeur, de Bakkie Pleur koffielikeur, zijn ze pas na de afronding van de minor entrepreneurship begonnen. “We wisten al wel dat we die ooit wilden maken, vandaar we dik ook gelijk in de bedrijfsnaam hebben opgenomen, maar we moesten ‘m destijds even on hold
zetten. Een likeur op basis van koffiedik is een ingewikkelder en arbeidsintensiever traject dan we oorspronkelijk dachten. Koffiedik is in een distillaat net cement. Je hebt heel wat te filteren. We maken ‘m overigens van koffiedik van Moyee Coffee. Als je dertig, veertig soorten koffie hanteert, krijg je te veel schommelingen in de smaak. Dat moet je niet willen. Van alle koffies die we hebben geproefd is Moyee met zijn donkere roast een goede gemiddelde.”
De doorslag gaf de 100% FairChain Impact waarvoor Moyee Coffee staat. “Fair chain gaat een stap verder dan fair trade. Minimaal 50 procent van de koffieproductie vindt er plaats in het land van herkomst, waardoor er meer werkgelegenheid ontstaat voor de lokale bevolking. Wij vinden Moyee Coffee een heel tof concept.” De Bakkie Pleur koffielikeur is er eentje met tonen van sinaasappel, cacao en vanille. “De sinaasappelzeste, datzelfde restproduct uit de horeca, proef je in deze likeur duidelijk terug. Onze koffielikeur heeft een licht zuurtje. Het is geen romige likeur à la Baileys. Hij is lekker doordrinkbaar. De Bakkie Pleur koffielikeur werkt goed in een cocktail als Espresso Martini.”
Zojuist, op 25 juni, is de derde drank op de markt gebracht: een circulaire gin in samenwerking met Koppert Cress, de bekende horticulturalist uit Monster. De bladeren van kaffir lime, kardemom en shiso die worden weggegooid omdat deze te klein zijn of om een andere reden niet goed genoeg zijn voor de handel en de bladeren die tijdens het bijsnoeien van de planten zijn verwijderd, recyclet Dik & Schil met alcohol tot een distillaat. De belangrijkste component in deze kruidige gin met een alcoholpercentage van 42 procent is opnieuw die overgebleven sinaasappelschil. Wie Dik & Schil drinkt, vertroetelt zichzelf en Moeder Aarde tegelijkertijd.
47 STERK MAGAZINE























































































   45   46   47   48   49