Page 49 - Sterk Magazine
P. 49
GIDEON PEELE
architect/ mede-eigenaar
van ARD / AtelierRuimDenkers Distillers Hotel, zie www.atelierruimdenkers.nl
Verborgen schoonheid
Soms struikel je in Schiedam over een braakliggend terrein of een vervallen fabriek. Maar één steeg door en je waant je in de Gouden Bocht van Amsterdam; glorieuze grachtenpanden en imposante branderijen aan een groenblauw lint. Net als bij het maken van een passend herbestemmingsontwerp, zul je voor Schiedam ook verder moeten kijken om de onderliggende schoonheid te ontdekken.
Schiedam is namelijk altijd een stad geweest van vallen en opstaan. Doordat de stad zich steeds opnieuw uitvond, is een stad met veel verhalen ontstaan. Een ietwat schizofrene stad van uitersten; havenkranen versus patriciërs-woningen, oud versus modern, arm versus rijk en rauw versus klassiek. Verwacht geen liefde op het eerste gezicht of überhaupt liefde terug. Het is een stad die je uitdaagt en die je zelf moet ontdekken om te kunnen waarderen. Maar als dat lukt, zal ze je blijven boeien.
Het ontwikkelen van een herbestemmingsconcept vraagt dezelfde benadering. De tijd heeft historische complexen vaak overwoekerd met lelijke opbouwen of vieze lagen trespa. De oorspronkelijke schoonheid is aan het oog onttrokken en leegstand heeft het verval versneld.
Voor ons begint elke transformatieopgave dan ook bij het vinden van de intrinsieke kwaliteiten van de plek. Pas wanneer deze essentie helder is, is het mogelijk om een nieuwe, passende herbestemming te ontwerpen. Eén die zich daarna als vanzelfsprekend voegt in de bestaande situatie.
Zo ook voor het ontwerp van het Distillers Hotel in het hart van de herontwikkeling van het Dirkzwagerterrein. Het branderijcomplex uit 1861 is in anderhalve eeuw vaak aangepast. Resulterend in een rommelig geheel dat afbreuk doet aan de nog aanwezige geschiedenis. In één ruimte lijkt de tijd namelijk stilgestaan te hebben. Brandersketels, grondvaten en kolen vertellen hier het verleden van noeste arbeid, met een toon van alcohol en een hint van vettige rook. Deze typische Schiedamse historie vormt straks de achtergrond van het restaurant van het Distillers Hotel. Een nieuwe bestemming die we, samen met Schiedam Invest BV, hebben ontwikkeld.
Door bouwdelen zonder historische waarde te slopen, is het gelukt om de oude structuur van het branderijcomplex op een eigentijdse wijze terug te brengen. Waardevolle onderdelen worden in een hernieuwd daglicht geplaatst en tegelijkertijd is extra ruimte toegevoegd voor alle hotelkamers. Nieuwbouw van zwarte bakstenen vormt straks een knipoog naar de roetlaag die in het verleden over de gehele stad lag.
Over 2 jaar zal het Distillers Hotel geopend zijn. Dit stukje typisch Schiedamse geschiedenis is dan voor het grote publiek toegankelijk gemaakt en tegelijkertijd aangevuld met een hedendaags hoofdstuk. Een zalige overnachting en een verfijnde gin vormen dan een nieuw contrast met oude ketels, kolen en industriële gebouwen. Een contrast dat past bij het karakter van Schiedam en gasten uitdaagt om haar verder te blijven ontdekken.
49 STERK MAGAZINE
COLUMN