Page 73 - Sterk Magazine
P. 73

                De ene na de andere award slepen Alwine van Winsen en Rob van der Gaag van Serious Bee Distillers in Schiedam binnen met hun honingdistillaten. Met deze microdistilleerderij hebben zij drie jaar geleden een bedrijf neergezet dat wereldwijd zijn weerga niet kent. Van elke fles komt de opbrengst bovendien ten goede aan BeeSerious, een stichting die alles op alles zet de bij te redden van de ondergang.
Hoe we ‘m het beste kunnen drinken? Op kamertemperatuur? “Je drinkt ‘m zoals jij ‘m wilt drinken. Ik drink mede het liefst gekoeld maar er zijn er ook die de honingwijn verwarmen zoals je dat doet met glühwein. Je kunt mede drinken als een port, bij een kaasplank met vijgenbrood. Je kunt er cocktails van maken. Je kunt er zoveel kanten mee op,” tipt Alwine van Winsen, medeoprichter van Serious Bee Distillers in Schiedam.
Van bij tot borrel. Wat in 2018 begon met een fles mede is in een recordtempo uitgegroeid tot een microdistilleerderij die wereldwijd geen gelijke kent. Het unieke zit ‘m niet in mede, al steekt die er volgens kenners van Serious Bee Distillers behoorlijk bovenuit. Mede (mead in in- ternationaal jargon) is bewezen ouder dan wijn, gemaakt van druiven, volgens de overlevering werd dit drankje 8000 jaar geleden al gedron- ken in Ethiopië. Specialer zijn de honingdistil- laten want deze lijken anno 2021 elders op de aardbol niet verkrijgbaar. Het oorspronkelijke recept, door de eeuwen heen in de vergetelheid geraakt, is door Serious Bee Distillers een nieuw leven ingeblazen. “Er bestaan wel distillaten waaraan honing is toegevoegd, maar je hebt nergens anders op dit moment - althans niet dat wij weten - distillaten waarvan honing de voor- naamste grondstof is.”
Als grafisch ontwerper was Alwine van Winsen uitgekeken op de reclamewereld. Door een wijn- en distillaatopleiding werd ze uitgedaagd uit haar comfortzone te stappen. Ze werd stoker en vervolgens directeur bij het Jenevermuseum in Schiedam. Via via kwam ze in contact met een ambitieuze imker die de slinkende bijenpo- pulatie in ons land een boost wilde geven maar geen idee had hoe je een organisatie opzet en leidt en al helemaal niet hoe je geld binnenhaalt om dergelijke idealen te verwezenlijken. “Met
‘DE MENSHEID HEEFT NOG HOOGUIT VIER JAAR TE GAAN ZODRA DE BIJ IS UITGESTORVEN’
 de verkoop van een potje honing ga je het niet redden. Het maken van ambachtelijke honing is heel arbeidsintensief, dat betaalt zich amper terug.”
Gegrepen door de nobele doelstellingen van de imker besloot ze hem te helpen met het verga- ren van donaties en fondsen om de exploitatie van BeeSerious draaiend te krijgen en te hou- den. “Bijen zijn de belangrijkste levende wezen op aarde, concludeerde het Earthwatch Institute in 2019. Antroposoof Rudolf Steiner stelde eer- der dat de mensheid nog hooguit vier jaar heeft te gaan zodra de bij is uitgestorven.” Om meer- dere redenen, de varroamijt is zo’n boosdoe- ner, holt de bijenpopulatie hard achteruit. “Ten opzichte van 1970 is in Nederland, schrik niet, slechts een kwart van de bijenpopulatie over.” In de pakkende slogan Spirit for Life van Serious Bee Distillers schuilt een pijnlijke werkelijkheid.
STOERE BIJEN
BeeSerious zet alles op alles om deze insec- ten en daarmee de biodiversiteit te redden van de ondergang. “We telen stoere, sterke carni- cabijen met een verhoogde resistentie tegen varroamijt. Door deze parasiet, nog kleiner dan een speldenknop, raken bijen verzwakt of zelfs gehandicapt. Als meerdere bijen in een kolo- nie varroatose oplopen, verhongert het gehele volk.”
De distilleerderij aan de Van Heekstraat is nauw verwant aan BeeSerious maar op papier van elkaar gescheiden omdat de organisatievorm niet identiek is: bedrijf versus stichting. Serious Bee Distillers vond zijn oorsprong in Alwine’s idee een mede op de markt te brengen voor extra inkomsten voor BeeSerious. Van het een kwam al heel snel het ander. “Wat als we de mede zouden distilleren? Het resultaat overtrof
de stoutste verwachting. “Zó zacht, zo verfijnd en gebalanceerd.”
Wat volgde, was een complete lijn van honing- distillaten - de een overgehaald op frambozen de ander op sinaasappelschillen - en maar liefst negen awards toegewezen door de Internatio- nal Spirits Challenge in Engeland en Frankfurt International Trophy. Met de Pearl Noble Xeres hebben de prille stokers zelfs een op eikenhout gelagerde zuivere honingdistillaat in huis. Wie beseft dat per fles van 0,7 liter 2 kilo honing no- dig is, begrijpt de gemiddelde prijs van 50 euro. Alle honingdistillaten dragen de naam Clutius & Clusius finest mead brandy. In 1597 corres- pondeerden hofapotheker Theodorus Clutius en botanist en professor Carolus Clusius - pseudo- niemen voor Dirck Outgaertsz Cluyt en Charles de L’Écluse, ‘het was indertijd hip om je naam te verlatijnsen’ - over bijen en het distilleren van mede. Of dit werk haar ooit gaat vervelen? “Nee,” klinkt het stellig. “Distilleren geeft zoveel ruimte voor ontwikkeling en creativiteit. Ik heb laatst zelfs een zelfportret in drank gemaakt, een elixer dat mijn leven samenvat.”
Inmiddels weten de liefhebbers de weg naar Serious Bee Distillers feilloos te vinden. Bekende cocktailbartenders als Helder Fortes Silva lopen met de honingdistillaten weg. “Met zijn creatie Colony, op basis van de Clutius & Clusius Amber, gooide hij hoge ogen bij de jury in de finale van een internationale wedstrijd.” Vakbroeders kloppen eveneens met enige regelmaat bij Alwine en Rob aan. Het Zilte Nat is bijvoorbeeld een jenever die zij maakten in opdracht van een Zeeuwse slijterij. “Het is een atypische jenever, gemaakt met Oosterscheldewater, duindoornbes, zeekraal en - uiteraard! - honing. Hij smaakt zoals je lippen smaken na een winderige strandwandeling.”
73 STERK MAGAZINE





















































































   71   72   73   74   75