Page 88 - Sterk Magazine
P. 88
STERK MAGAZINE 88
Het achterste van zijn beproefde tong laat hij echter niet zien. De moutwijn voor Notaris bestaat uit drie verschillende graansoorten: mais, gerst en rogge. De moutwijn wordt maar liefst vier keer gedistilleerd. Meer wil hij er niet over kwijt. De verhoudingen zijn onderdeel van de receptuur die niet wordt prijsgegeven. Is zijn recept, zijn erfenis, bij de notaris vastgelegd? “Dat niet, het is uiteraard wel nauwkeurig vastgelegd in ons systeem.”
Dezelfde verordening blijkt aan de basis te liggen van de naam van deze geraffineerde jenever. Oud-directeur Dick Jansen: “Om- streeks 1984 gingen we ons voorbereiden op de productie van de Egte Schiedamsche Moutwijn. We zochten naar een naam waar- in de historische relatie met Herman Jansen en de relatie met wet- en regelgeving c.q. de verordening van 1902 tot uiting kwam. Op de lijst met mogelijke namen stond Notaris.
Mijn vader gaf de doorslag: ‘We hebben al een advocaat, dus een notaris kan er dan wel bij’.”
Notaris verliest het in volume van Sonnema Berenburg, de hardloper van Herman Jan- sen. Van deze kruidenbitter gaan er jaarlijks 1,4 miljoen flessen de deur uit waarvan het merendeel naar Friesland en gemeenten als Spakenburg en Urk.
BOUWSTENEN
Notaris kent een heel beperkte oplage, ‘het is een heel complex product, bedoeld voor de echte liefhebber, de nichemarkt’. De reden dat de meeste conculega’s geen moutwijn (meer) maken is dat het een langdurig en arbeidsintensief proces is. Voor circa 1000 liter moutwijn zijn minimaal 13 dagen nodig. Desondanks weigert de master distiller de moutwijn, deze is overigens ongelagerd, te vervangen door pure alcohol zodat hij er met
gin een snellere variant van zou kunnen ma- ken. “We houden het bij moutwijn, punt uit.”
Aan het woord is een ambachtsman pur sang. Je moet hem dan ook niets vragen over de geschiedenis van Herman Jansen - ’ik ben meer van morgen dan van gisteren’ - Ad van der Lee is uitsluitend met zijn vak bezig. Dat vak bestaat uit grenzen verleggen, mogelijkheden realiseren. “We zijn niet alleen maar aan het afvullen, integendeel.” Bobby’s Schiedam Dry Gin was er zo eentje. “Ik vond de bouwstenen zo extreem dat ik aanvankelijk weigerde er een receptuur van te maken. We hebben doorgezet, we hebben er twee jaar aan gesleuteld. Het resultaat mag er zijn.” Ad van der Lee praat uitsluitend in understatements. Bobby’s Gin is een wereldhit. Het vak heeft hij zich min of meer zelf eigen gemaakt. Ad van der Lee is ooit aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch afgestudeerd als levensmiddelentechnoloog.