Page 76 - Onze Haven +17
P. 76
Harm Fokker is coördinator logistiek bij Mercy Ships Holland in Rotterdam.
Hoe kwam je bij Mercy Ships terecht?
Bij toeval. Ik werkte als verkoper en logistiek medewerker bij een bouwmaterialenhandel. Op een gegeven moment wilde ik iets anders. Een vriend had als vrijwilliger op de Africa Mercy gewerkt en hij wees me op een vacature
bij Mercy Ships in Rotterdam. In eerste instantie klonk ‘magazijnmedewerker’ niet heel spannend, maar toen ik in gesprek ging, ontdekte ik dat er een hele logistieke afdeling werd opgezet. Het bleek meer een functie
als logistiek coördinator te zijn, en dat doe ik nu al ruim vijf jaar.
‘Het idee dat ik vanuit Rotterdam een positieve impact kan hebben op het leven van arme mensen in Afrika
is motiverend.’
Mercy Ships heeft ook een mooie missie...
Zeker! Het verhaal achter Mercy Ships raakt me echt.
Het idee dat ik vanuit Rotterdam een positieve impact kan hebben op het leven van arme mensen in Afrika is motiverend. Ook de christelijke gedachte achter Mercy Ships spreekt me aan. Deze waarden sluiten aan bij hoe ik zelf ook in het leven sta.
Wat houdt jouw werk bij Mercy Ships in?
Kort gezegd coördineer ik de stroom van goederen die in en uit onze twee ziekenhuisschepen gaan: de Africa Mercy en de Global Mercy. Rotterdam fungeert als belangrijk distributiecentrum. De andere grote goederenstroom, met vooral medische apparatuur, gebeurt vanuit Texas, waar het hoofdkantoor van Mercy Ships staat. Ik heb vooral contacten met rederijen, transporteurs over de weg, douanekantoren in Rotterdam en Antwerpen, en soms met mensen aan boord. Internationale logistiek is echt een aparte tak van sport. De afgelopen jaren waren voor mij ontzettend leerzaam.
De Rotterdamse haven boeide altijd al?
Kaarten bestuderen en zien hoe de ruimte is ingericht, vond ik altijd interessant. Vooral de Rotterdamse haven, zo'n groot gebied met al die bedrijven, mensen en goederenstromen, sprak tot mijn verbeelding. Nu ben ik onderdeel van deze fascinerende wereld.
Wat zijn de uitdagingen in jouw werk?
Rotterdam is de Eurazië-hub voor de bevrachting van onze twee schepen op hun reizen langs diverse Afrikaanse landen. Als NGO verschepen we zogenaamde humanitaire goederen, wat de export vergemakkelijkt. Maar het papierwerk om goederen aan te geven in Afrikaanse landen is behoorlijk intensief. Jaarlijks verschepen
we zo’n 65 containers met vooral etenswaren en huishoudelijke middelen, vaak zijn dit gevarengoederen. Wekelijks versturen we daarnaast nog één à twee dozen per luchtpost naar beide schepen, voornamelijk met technische onderdelen voor het schip, die er snel moeten zijn.
Ben je zelf weleens aan boord geweest?
De nieuwe Global Mercy lag in 2021 even in Rotterdam.
In 2019 ben ik twee weken op de Africa Mercy geweest toen het schip in de haven van Dakar in Senegal lag. Het was voor mijn werk in Nederland goed om met eigen ogen de logistieke situatie en processen aan boord te zien. Waarom een pallet maar 80 centimeter breed mag zijn om veel onnodige handling op het schip te voorkomen,
is maar een simpel voorbeeld. Maar het contact met de patiënten daar maakte echt indruk op mij. Ik herinner me nog heel goed hoe een jongen met vergroeide benen naar binnen werd gedragen. Na de operatie kon hij weer leren lopen met kans op een normaal leven.
Is het Mercy-virus besmettelijk?
Zeker weten! Mijn zusje en zwager gaan binnenkort zelfs voor twee jaar met hun gezin aan boord als vrijwilligers. Hij helpt als hotel engineer met zaken als elektriciteit, water- en luchtbehandeling. Met honderden vrijwilligers en patiënten aan boord kun je het eigenlijk zien als een hotel en ziekenhuis in één. Kinderen krijgen les op de internationale school aan boord. Het is een wereld op zich.
76 • ONZE HAVEN