Page 31 - OH15
P. 31
'Meelopen met de top.'
David (38), allround terminal operator bij APM Terminals Maasvlakte ll
''Mijn vader zat op de pendelbus die door de haven rijdt. Op een dag kwam hij thuis met een sollicitatieformulier. Bij APM zochten ze een straddle carrier chauffeur. Of dat niets voor mij was? Ik werkte op dat moment als elektromonteur in de bouw. Die baan was ik een beetje beu. Tijdens het doorlezen van dat formulier was mijn interesse gewekt. Ik heb gereageerd, en na allerlei testen mocht ik beginnen. Dat was in april 2005. Ik werk er nog steeds. En met veel plezier.
APM is leidend in de goederenstroom van de Rotterdamse haven. De grootste zeeschepen, die joekels van 400 meter lang en 52 meter breed, die laden en lossen wij. APM is een dochter van Maersk Line. Maersk Line was tot voor kort de grootste containerrederij van de wereld. MSC heeft Maersk weliswaar ingehaald, maar die twee ontlopen elkaar niet zo heel veel. Hoor je een trotse man? Dat kan kloppen. Ik loop mee met de top.
Tegenwoordig ben ik allround terminal operator, afgekort ato. Een ato is in feite hetzelfde als een kraanmachinist. Vanaf de derde verdieping in het hoofdgebouw besturen we de diepzeekranen op de
kade voor het laatste deel van het proces, dat deel dat (nog) niet is geautomatiseerd. De derde verdieping staat vol met joysticks en beeldschermen. Gamen in de baas zijn tijd? Daar lijkt het wel een beetje op.
Ik zit overigens niet altijd binnen. Geregeld zit ik op een terminaltrekker, of een kleinere, lichtere kraan die de containers doorzet op kleinere schepen die naar het achterland varen of ik ben aan dek. Op zulke dagen ben ik aan het klimmen en klauteren. De afwisseling maakt mijn baan boeiend. De meeste megaschepen komen vanuit Azië gevaren, met circa 20.000 containers aan boord. Omdat wij over de hoogste kranen beschikken, kunnen wij de hoogste containers laden en lossen. Na gemiddeld 6000 tot 8000 moves, van één move spreek je als één container van of op het schip is getakeld, vaart het schip verder naar andere Europese havens, zoals Bremerhaven en Felixstowe. Over 6000 tot 8000 moves doen we ongeveer 24 uur. We werken als ato’s in de volcontinu. Dat gaat mij goed af. Ik heb geen last van een verstoord bioritme.
Ik heb een goed salaris en veel vrije tijd, want ik heb
een 32-urige werkweek. Met dat salaris kan ik mijn gezin onderhouden en een hoop leuke dingen doen. Mij hoor je niet klagen.”
ONZE HAVEN • 31