Page 32 - Steen tekster 1
P. 32

 Næstekærlighed som drivkraft
Næstekærlighed er et kernebegreb i kristendommen. Og hvad betyder det?
"Du skal elske din næste som dig selv"
Det siger Jesus næstekærlighedsbud fra Matthæus-evangeliet (Matt. 22,39). Citatet ovenfor er taget ud af sin sammenhæng i Matthæus-evangeliet. Dette bud lægger sig i kølvandet på at arbejde ud fra indre autoritet og kærlighed i organisationen.
Som leder skal du behandle din medarbejder, som du selv ønsker at blive behandlet. Altså sætte dig i medarbejderens sted.
Elsk dine fjender
Er et andet centralt udsagn i kristendommen, Jesus brugte til at få os til at tænke os om.
”Du skal elske dine fjender”.
Det står der i Bjergprædikenen, Matthæus-evangeliet, kap. 5. At elske sine fjender kan i en organisations virkelighed oversættes med at ’finde det gode i mennesker’ selvom det er et paradoks. For eksempel at finde det gode i medarbejderen, som man slet ikke er på bølgelængde med og ikke forstår – og måske er direkte uenig med.
Men hvordan kan man elske nogen, der er ens fjende? Man kan for eksempel begynde med at sætte sig i hans sted og prøve at forstå grunden til hans fjendskab.
Udsagnet er et paradoks. For bogstavelig talt – at elske sine fjender – det er ikke logisk, når pointen med udsagnet faktisk er det modsatte – at forstå ens fjenders motiver og deres virkelighed. Det betyder for eksempel, at man skal prøve at lytte fordomsfrit til hans argumenter og måske endda vise empati for hans følelser. I stedet for at frygte fjenden kan man stræbe mod at finde det gode i ham som menneske.
At tage lidelsen på sig
Som menneske kan man være i den mest tænkeligt frygtelige og utaknemmelige situ- ation. Hvordan overlever man?
28





















































































   30   31   32   33   34