Page 10 - 100DEYÜZ DERGİ | 2015
P. 10

  RÖPORTAJ
 SAYILARLA VODAFONE ARENA
 Koltuk kapasitesi
41 bin 903
Loca Loca koltuk sayısı sayısı
147 1847
VIP koltuk sayısı
2 bin 150
VIP restaurant lounge alanı
1600 m2
Kartal Yuvası ve BJK Müzesi
1800 m2
Kale çizgisi tribün arası
795 cm
Taç çizgisi tribün arası
615 cm
      beklemesinin nedeni, etrafımızda değiştirmemiz ge- reken olaylar oldu. 70’lik su borusu çıktı. İSKİ’nin bile o borudan haberi yoktu. Bir gece çalışmamız esnasında boru patladı. O kadar basınçlı geliyordu ki yandaki kule- lerin üzerine kadar sular fışkırdı. Bütün sahayı su bastı. İSKİ vana bulamadı. En sonunda ana vanadan kesip çe- lik boruyu tamir ettiler. O boru rampanın altında kaldığı için oranın deplasesini istedik. Sonra da bütün masrafı bize ait olarak yaptık. Bu yetmiyormuş gibi Telekom’un kabloları çıktı. Bunların hepsinin güzergahının değiş- mesi gerekti. Bizim inşaatımıza mani olmayacak şekilde su, kanalizasyon ve kablolar stadın dışına taşındı. Bunlar çok zahmetli ve zaman alan işler.
Kale gibi oldu
Yıkım sırasında makine tek vuruşta Şeref Tribü- nü’nün orayı aşağı indirdi. Çok büyük bir risk taşıyordu. Eski yapı, o günkü şartlara göre yapılmış. Zaten raporları var. Raporlara göre oranın yenilenmesi gerektiği ortaya çıkmış. İnönü Stadı’ndan yaklaşık 2 bin ton demir çıktı. Vodafone Arena inşaatında 23 bin 500 ton demir kul- landık. 130 bin metreküp beton kullanıldı. Çelik çatıya başladık şu anda. Türkiye’de ilk kez uygulanacak germe sistemiyle yapılıyor. Bunun ihalesini Türk ve Fransız fir- ması aldı. Çelik germe halatları yurt dışında imal edili- yor. Çelik konstrüksiyonu Türkiye’de yapılıyor. Üstünün kaplaması da Almanya’ya sipariş edildi. Işık geçiriyor ama şu anki görüntüdeki gibi değil. Sadece tribünlerin üstü kapatılıyor, çimin üstü açık kalacak.
Kırılmaz koltuk
Yaklaşık 42 bin seyirci kapasitesi olacak ve hepsi otur- ma koltuğuna sahip olacak. Koltuklar, kırılmaz sistemle imal ediliyor. Yani balyozla vurarak ancak kırabiliyorsu- nuz. Balyozla kırıldığını söylüyorum ama bizim seyirci bir
şekilde kırabilir ona diyecek bir şeyim yok. Biz üstünde tepindirdik, hoplattık, zıplattık hiçbir şey olmadı. 147 adet loca yapıldı. VIP koltuklarımız var. Bunların hemen he- men hepsi satıldı.
Sezona yetişmesi zor
Müjdeli haber için benim söyleyebileceğim fazla bir şey yok. Yaklaşık olarak Başkanımız bunu Ağustos ayı diye planlıyor ama sezona yetişmesi biraz zor gözükü- yor. Birtakım finansman problemleri vardı onlar da çö- züldü. Çatıdan kaynaklanan gecikme oldu. Çatı neden gecikti? Tabi ki bürokrasinin vermiş olduğu bir takım sı- kıntılar var. Yurt dışı firmasına iş veriyorsunuz. Çatı bit- meden sahaya giremezsiniz. 46 noktadan krikolarla çatı kaldırılıyor. Şu anda çatının kirişleri 500 tonluk vinçlerle hem dışardan hem içerden konuluyor. Vinçler çıkmadan döşemeye, çime başlayamıyorsunuz.
Fiber köklü ekme çim saha
Döşeme sistemi, yanlış bir uygulama. Biz ekme sis- temini kullanacağız. Ben, Başkan’a da söyledim ‘İster- seniz altyapısını bitirip ertesi gün 4.5 santimlik serpme çim getiriyim, ertesi gün maç oynanır’ diye ama sağlıklı değil. Ben İngiltere’ye de gittim, bir takım statları da gez- dim. Wembley’deki çim sistemin aynısını uygulayacağız. Bunu Belçikalı bir firma yapıyor. Türkiye’de ilk defa Fut- bol Federasyonu’nun Riva’daki tesislerinde uygulandı. Özel makinalarla yaklaşık 22 milyon fiber kök ekiliyor. Bunların; 18 santimi toprağın içerisinde U şeklinde, 2 santimi toprağın üzerinde kalıyor. Halı dokuma maki- nelerinden esinlenerek yapılmış. Bunun üzerine çim tohumu ekiliyor. O çimler bu fiberlere sarılarak kökler aşağılara kadar iniyor. Dolayısıyla çektiğiniz anda dahi kökü çıkartamıyorsunuz. Çim sahanın futbol oynanır hale gelmesi 4 ayı buluyor.
   100. YIL BEŞİKTAŞLILAR DERNEĞİ DERGİSİ
s.08
   JATROPÖR






































































   8   9   10   11   12