Page 9 - 100DEYÜZ DERGİ | 2015
P. 9

   Tabi ki stadın yıkılması cesaret meselesidir. Bu ce- sareti gösteren kulüp başkanının da yanında olmamız gerekiyordu. Yapıma başlayabilmek için ilk adım yıkım- dır. Yıkımla başladık. Daha önce sözleşmeleri yapılmış o tarihte, Temmuz ayında Rihanna konseri vardı. Kulüpte oradan 2 milyon doların üzerinde bir para almıştı. O pa- rayı da göz ardı edemezdik. Onun da önüne geçmeyecek şekilde, yıkım, kazık çakma ve hafriyata farklı bölümler- den başladık. Stadın dört tarafı ana arterlerle çevrili. İnö- nü, Kadırgalar, Asker ve Gümüşsuyu caddelerinin tam ortasında kalmış bir bölgedir. Bu bölgede böyle bir stadı yıkmak ve böyle bir staddan yaklaşık 860 bin metreküp hafriyat çıkartmak çok zor bir olaydır. Biz bütün ekibimiz 24 saat esasına göre çalıştık. Başkaları gibi saat 5’te eve gitmedik. İşimiz stadı bir an evvel bitirmekti.
Deniz seviyesinin altında
Stad inşaatına başlarken, en büyük endişelerimizden biri oradan çıkacak suyu nasıl önleriz düşüncesiydi. Be- nim bu konularda epey bir tecrübem var. Çok çeşitli yer- lerde bu konuyla ilgili çalışmalarım oldu. Esas mesleğim ‘Deep Foundations’ yani ‘Derin Temeller’ olduğu için bu konuyla ilgili olarak o çalışmalarımı da devreye soktum. Deniz seviyesinin 5.5 metre altında olmamıza rağmen, denizden gram su getirmedik stada. Çevreden gelen suların tümünü, temellerin altındaki drenaj kanallarıy- la topladık. Sahanın ortasından 11, iki taraflarından da 4 olmak üzere toplam 15 drenaj kanalı yaptık. Her kanalın içerisinde 2 X 125’lik drenaj boruları kullandık. Buradan sular toplanıp rögarlara geliyor. Oradan da güçlü pompa- larla ana arterlere basılıyor. Stadların ana amacı nedir? Maç yapmak. Buranın da en önemli noktası sahadır. Bu başından beri üzerinde durduğumuz en önemli konu- dur. Yağmur yağdığında, başka bazı stadlardaki maçlar su içerisinde oynandı, hatta maçlar tatil edildi. Böyle bir duruma Beşiktaş’ı düşürmek bize yakışmazdı. Biz bunu sağladık. Stadı gezenler görecektir ki o kotta su yoktur. Çim saha deniz seviyesinin 2 metre 35 santim altında olacak. Temellerimiz deniz seviyesinden 5.45, drenaj rö- garlarımız da eksi 5.95 kotundadır. Hafriyat için eksi 7.5 metreye kadar indik.
Anıtlar Kurulu gözetiminde
Hafriyat sırasında sadece Kadırgalar Caddesi’nde bir noktada kanal çıktı. Anıtlar Kurulu’ndan gelip incelediler. Kanalın içerisine beton dökmüşler. İSKİ yapmış. Yukar- dan gelen suyu toplayıp denize aktarıyormuş. Kanalın, stattan diyagonal bir geçişi vardı. Sarayla bağlantılı bir şey değil. Tarihi eser çıkmadı.
Kaba inşaat bitti
Şu an kaba inşaat bitti. Bütün A,B,C,D blokların beto- narmeleri bitti. Takım otobüsünün gireceği rampa var sadece. Bu rampanın yapımı devam ediyor. Onun da
     100. YIL BEŞİKTAŞLILAR DERNEĞİ DERGİSİ
s.07
     

























































































   7   8   9   10   11