Page 63 - LCW LIFE | MART 2019
P. 63
Aslında hüzünlü bir hikâye yatar altında. 1857 yılında New York’ta kadın tekstil işçileri ağır çalışma koşullarından dolayı greve giderler. Bu grevin başka fabrikalara da sıçra- masından korktukları için patronlar, işçileri fabrikaya kilitler ve barikatlar kurar. Ancak polis işçilere saldırır ve ardından büyük bir yangın çıkar. İşçiler fabrika önüne kurulan barikat- lardan dolyı dışarı çıkamaz ve çoğu kadın olmak üzere 129 işçi can verir. İşçilerin cenaze törenine ise 100 bini aşkın kişi katılır. New York ve diğer eyaletlerdeki kadınlar mücadele- lerine devam eder. Bu güçlü mücadele sonrası 1909 yılında 20 Şubat’ta ilk büyük “Kadınlar Günü” kutlaması yapılır.
NEDEN MİMOZA?
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tüm İtalyan kadınlarını temsil eden U.D.I. (Unione Donne Italiane - İtalyan Kadınlar Birliği) 8 Mart Kadınlar Günü organizasyonunu üstlenir. Bir sembol aramaya başlarlar. 1 Mayıs için karanfil kullanıldığın- dan kadınlar günü için de Roma tepelerini mart ayında sarıya bürüyen mimozalar en uygun sembol olarak düşünülür.
Bu sembol İtalyanlar haricinde St. Petersburg için de önemli bir sembol olarak devam etmektedir. Hatta bu yıl Rusya Gümrük Birliği’nin açıklamasına göre Abhazya’dan yaptıkları mimoza ihracatı 8 Mart Kadınlar Günü nedeniy- le; günlük 33,5 tondan, 96,16 tona çıkarılmıştır.
In fact, there is sad story behind. In 1857, female tex- tile workers go on strike because of challenging working conditions in New York. Because the bosses are afraid that this strike would spread to other factories, they lock the workers into the factory and set up the barricades. How- ever, the police attack the workers and big fire outbreaks in the factory. Imprisoned women cannot go outside be- cause of the barricades and 129 workers (mainly female workers) die. More than 100 thousand people attend the funeral of the workers. Women in New York and other states continue their struggle. After great struggles, first “Women’s Day” was celebrated on 20 February 1909.
WHY MIMOSA?
After the Second World War, the Union of Italian Women (Unione Donne Italiane), representing all Italian women, organizes the 8 March Women’s Day. They start searching for a symbol. Since the carnation is used for May 1, mimo- sas, which are very visible in Roman peaks in March, are considered as the most suitable symbol for Women’s Day.
This symbol is a significant symbol for St. Petersburg as it is important for the Italians. This year, the Russian Customs Union announced that the export of mimosa from Abkhazia was increased from 33,5 tons per day to 96,16 tons for the International Women’s Day.
61