Page 31 - LCW LIFE | MART 2020
P. 31

Avrupa’da kütüphanelerde çalışma saatleri daha kısa ve bazı hizmetler ücretli. Yine de çok güzel çalışmalar var. Ülkemizde de son zamanlarda dünya ile yarışabilecek ça- lışmaların yapılması bizi mutlu ediyor.
Çocuğuna okuma sevgisini ve kütüphane bilincini aşı- lamak isteyen anne-babalara tavsiyeleriniz neler?
✔ Yakın bir zaman önce Okuyay platformu tarafından Oku- ma Kültürü Haritası yayınlandı. Sonuçlara göre, ilkokul ve öncesi ailesi tarafından desteklenmeyen ve kitapla buluş- mayan çocuklar daha sonra da okumuyor. 2018 sonu Plat- form olarak 500’e yakın kişi ile yaptığımız bir araştırmada ise ebeveynler okul öncesi dönemde çocuğa kitap okuma- nın önemine inansalar dahi zaman bulamadıkları, kitaplar pahalı olduğu ve çocukları kitap bitene kadar sabit şekilde oturmadıkları için kitap okumaktan kaçınıyorlar. Diğer bir sonuç, kitap okuyanlar da sadece uykudan önce ya da yol- culukta okumayı tercih ediyorlar.
Oysa ilkokul kitapla buluşmak için geç kalınmış bir zaman- dır. Doğduğu andan itibaren çocuğunuza günde en az 15 dakika sesli kitap okumalısınız. Bunun için uyku saatini beklemenize gerek yok. Oyun oynarken, banyo yapar- ken, bekleme salonunda, deniz kıyısında, mama sandal- yesinde de çocuğunuza kitap okuyabilirsiniz. Çocuğunuz siz kitap okurken kımıldamadan durmak zorunda değil. Bu bir ders değil, bu birlikte biriktirdiğiniz bir anı. Ve evet kitaplar pahalı olabilir. Kütüphaneler bunun için var. Tür- kiye’de tek üyelikle, doğduğu andan itibaren her yerde bulunan halk kütüphanelerinden yararlanma imkânı bulu- nuyor. Üyelik de dahil tüm hizmetler ücretsiz. Bu da kitap bütçenize katkı sağlayacaktır.
Biz Kütüp-Anne Platformu olarak yaptığımız çalışmalar- da eğlence, anı, deneyim gibi konulara önem veriyoruz. Örneğin, Bebekler Kütüphanede Emekler, Mekânında Okuyoruz, Kütüphane Kâşifi, Kütüphaneden Aldım, Eği- timime Kattım gibi bir çok kampanya yürüttük. Amacımız kitap ve kütüphaneyi ders gibi değil, günlük bir rutin, geç- mişe dair keyifli bir anı ya da yeniden isteyeceği bir dene- yim hâline getirmek...
In Europe, libraries have shorter working hours and some services are paid. There are also very nice practices. It makes us happy to carry out studies that can compete with the world recently in our country.
What are your advices to the parents, who want to instill the love of reading and library awareness to their child?
✔ 16The Reading Culture Map has been published recently by Okuyay platform. According to the results, children who are not supported by the family during the primary school and before and do not meet with the book do not read lat- er either. In a study we conducted with nearly 500 people as a platform at the end of 2018, parents refrain from reading books because they cannot find time even if they believe in the importance of reading a book to the child in the pre- school period, the books are expensive and the children do not sit still until the end of the book. Another conclusion is that those who read books prefer to read only before sleep or on the road.
However, it is late to meet the book in the primary school. You should read your child an audio book for at least 15 min- utes a day from birth. You don’t have to wait for the sleep time for this. You can read books to your child while playing games, taking a bath, in the waiting room, on the beach, in the high chair. Your child does not have to stop moving while you are reading a book. This is not a lesson, this is a memory you have accumulated together. And yes, books can be ex- pensive. Libraries exist for this aim. With only membership in Turkey, you can benefit from the public libraries that you can find everywhere since the day the baby is born. All ser- vices, including membership, are free. This will contribute to your book budget.
We, as Kütüp-Anne Platform, attach importance to topics such as entertainment, memory and experience. For exam- ple, we carried out many campaigns such as Babies Crawl in the Library, We Read in the Space, Library Explorer, I Bought it from the Library, I Learned This, etc. Our purpose is not to make the book and library like a lesson, but a daily rou- tine, a pleasant memory of the past or an experience that we would want to have again...
   29
























































































   29   30   31   32   33