Page 37 - MAKSİMUM BİZ | KIŞ 2008
P. 37
Araplar›n 12. yüzy›lda da Ermenilerin fleh- ri bu isimle adland›rd›klar› bilinir. Ancak devlet ifllerinde Osmanl›lar Konstantini- ye ismini kullan›rm›fl.
fiehrin ‹stanbul-‹stambol ismini s›k kullan- mas› ise 17. yüzy›lda Evliya Çelebi’nin fle- hirden bu isimle bahsetmesiyle bafllar. ‹s- tanbul kelimesi Yunanca ‹stimboli yani flehre do¤ru veya flehirde kelimesinden gelir. Osmanl›cada flehre Payitaht-i Salta- nat, ‹slambol ve Dar’üs-saltanat da denirdi.
Semt ‹simleri:
Akaretler - Tafll›kta Aziziye camiinin gi- derlerini karfl›lamak üzere bir vak›f kur- may› planlayan Sultan Abdulaziz, bu vak- fa gelir sa¤lamak için de “gelir getiren” anlam›nda Akaretler yapt›rmay› planla- m›flt›. Bu plan› bitirmek ise II. Abdulha- mit’e nasip olmufltur. Bu yüzden semte Akaretler denmifltir.
Bebek- Fatih Sultan Mehmet Han bura- n›n muhafazas› için gönderdi¤i komuta- n›n lakab›ndan gelmektedir. (Bebek Çe- lebi Bebek Çavufl)
Beyo¤lu- Semtin isminin nereden geldi¤i konusunda çeflitli rivayetler bulunuyor. Bunlardan ilkine göre, ‹slamiyeti kabul edip burada oturmaya bafllayan Pontus prensinden ad›n› al›yor semt. Di¤erine göreyse ‘Bey O¤lu’ diye an›lan Venedik Prensinin burada oturmas›ndan geliyor semtin ad›. Son bir rivayet de burada otu- ran Venedik elçisine, yaz›flmalarda “Be- yo¤lu” diye hitap edilmesinden semtin bu adla an›ld›¤› fleklinde.
Bedesten - Arapça bir söz olan Bez- zaz’dan türetilmifltir. Bez, kumafl taciri, manifaturac› anlam›na geliyor. Kumafl ta- cirlerinin bulundu¤u yere de bezzazistan denildi¤inden, zamanla halk aras›nda a¤- za kolay gelmesinden dolay› Bedesten’e dönüflmüfltür.
Eminönü - Osmanl› döneminde çarfl›daki esnaf› denetleme yetkisi “emin”lere aitti. Semt ad›n› burada bulunan Gümrük Eminli¤i’nden alm›flt›r.
Kabatafl - ‹skelenin bulundu¤u yerde es- kiden büyük bir tafl vard›. Osmanl› devri ileri gelenlerinden “Köse Kahya” diye ta- n›nm›fl Mustafa Necip çelebi bu tafl› yont- turup iskele haline getirdi.
Kad›köy - Bugün Osmana¤a Camisi diye an›lan caminin yerinde eskiden Kad› Mehmet Efendi’nin yapt›rd›¤› bir mescit vard›. Semtin ad› bundan dolay› “Kad›- köy” kalm›flt›r. Bugünkü camiyi I. Ahmet devrinde Babüssaade A¤as› Osman A¤a
yapt›rm›flt›r. Di¤er baz› kaynaklara göre Bizans’›n fethinden sonra buras› ‹stan- bul’un ilk kad›s› H›z›r Bey’e ba¤›fllanm›fl, bundan ötürü de semt “Kad›köy” ad›n› alm›flt›r.
Tahtakale - Sözlük anlam› “kale alt›” olan Taht-el-kalenin bozulmas›yla Tahta- kale’ye dönüflen semtin, Mercan ya da Beyaz›t dolaylar›ndaki eski sur benzeri yap›n›n afla¤› kotunda yer ald›¤› için bu ismi ald›¤› tahmin ediliyor.
Taksim - ‹stanbul sular›n›n bir bölümü- nün buradan taksimi yap›ld›¤› için buras› da sular›n taksimi (ayr›m›) yap›lan yer olarak kalm›flt›r.
Üsküdar - Farsça “Konak” anlam›na gelir. Eskiden Anadolu’ya ‹ran’a, Arabistan’a gidip gelen kervanlar burada konaklard›.
‹stabul’a vizesi olmayan giremez!
Osmanl› döneminde flimdi de oldu¤u gibi “Tafl› topra¤› alt›nd›r” diyerek ‹stanbul’a
Süleymaniye Camii
35