Page 30 - MAKSİMUM BİZ | NİSAN 2015
P. 30
röportaj
28 | maksimumbiz
Bu noktada arzu ederseniz, güncel geliş- melerle devam edelim. Bildiğiniz üzere 2015’ten itibaren muallak genelgesi ile ak- tüerlere sınırsız hesaplama yetkisi verildi. Siz bu gelişmeyi nasıl yorumluyorsunuz? Bu durum, bizim başından beri bu şekilde olmasını istediğimiz bir şeydi. Zira daha önceki uygulama bir bakıma, hastaya uzaktan ilaç vermeye benziyordu. Bir başka örnek
de kıyafet olabilir. Tarif şekliyle ortaya çıkan elbise size tam oturuyorsa sorun yok; ama ge- nellikle ya küçük ya da büyük gelir. Dolayısıyla bir türlü tam üzerinize olmaz. Eski düzen de buna benziyordu, bir düzenleme yapıldığında birine uyup başkasına uymuyordu.
Daha somuta indirgersek bu düzenleme neyi değiştirdi?
Aktüerya müdürlüğümüz portföyümüzü inceleyip geçmişte gerçekleşen hasarı dik- kate alarak henüz kayıtlara girmemiş hasar yükümlülüklerimiz nedeniyle ayırmamız ge- reken karşılığı bize söyler. Şimdiye kadar bu, az önce söylediğim yöntemle hesaplanmaya çalışılıyordu ve duruma göre eksiği veya fazla- sı oluyordu. Şimdi ise sorumlu aktüerlerimizin bu konuda müdahale etme imkânı olacak gibi görünüyor.
Aktüeryanın diğer fonksiyonu hakkında ne söylemek istersiniz?
Aktüeryanın bir diğer fonksiyonu olan teknik fiyat oluşturmada ise zaten bizim yetkinliği- miz, sektörün olgunluk seviyesinin çok üstün- de. Elbette hâlâ yapacaklarımız olabilir, ama temel olarak şu anda aktüeryanın verebileceği destek anlamında oldukça iyi bir noktadayız.
Reasürans Müdürlüğü’ne değinecek olur- sak, reasüransın çalışmaları bir sigorta şirketini nasıl etkiler? Anadolu Sigorta bu bağlamda nasıl çalışıyor?
Şöyle düşünebiliriz: Lokantaya giden bir müşteri, tabağındaki yemeği yerken o resto- ranın mutfağından nasıl etkileniyorsa, bizim sigortalılarımız da reasüranstan öyle etkileni- yor. Mutfaktaki faaliyetlerle ilgili şeylerden bir tanesi de reasüransın yaptıklarıdır. Reasürans Müdürlüğü bunu özel anlaşmalar yoluyla yapıyor. Bu işi yapmak üzere kurulmuş şirketlerle aramızda “Ben bunu yazarsam, sen de bundan kendi payına düşen riski/primi/ hasarı alırsın/ödersin” şeklinde özetleyebile-