Page 49 - LCWLIFE13-TR
P. 49
2- Aşırı Bilgi Yüklemesi: Hepinizin bildiği gibi duyu or- ganlarımız sayesinde çevremizde olan bitenlerden haber- dar oluyoruz; ama çevredeki sayısız uyaranların hepsini algılayıp işlememiz mümkün değildir. Dikkat etmediğimiz her şeyi yaklaşık olarak 2 ile 10 saniye arasında unutma eğilimindeyiz. Aynı zamanda, belleğimize gelen yeni bil- giler, eskilerin yerini almakta ve sadece yeni giren bilgi hatırlanmaktadır. Beynin en önemli iki işlevi, unutmak ve hatırlamak. Hayatımızı devam ettirebilmek için bu iki ol- gunun dengesine ihtiyacımız var. Peki, neden bu kadar çabuk unutuyoruz? Çünkü hafızamızın bir kapasitesi var ve bu kapasitenin sınırları 7 artı / eksi 2 olarak belirlen- miştir. Hafızanın dış ve iç kapısı olmak üzere iki kapısı var. Gelen bilgilerin unutulmaması için uyaranın hafızanın iki kapısından da geçmesi gerekir. Hafızanın dış kapısı dik- kat penceresi, iç kapısı da algı penceresidir. Yani, gelen bilgiyi hafızamızda kaydedebilmek için öncelikle bu uya- ranların ayırdına varmamız, daha sonra da bu gelen bilgi- nin yorumlanması ya da anlamlandırılması gerekir. Yapı- lan araştırmalara göre gereksiz bilgiyi zihne kaydetmek, önemli bilgilerin unutulmasına neden olur. Aynı zamanda, gereksiz bilgi yüklemesi stresi artırarak sağlığa da olum- suz yönde etki yapar.
Günlük yaşamda stres denilince ilk akla gelen şey iş hayatı. Öyle ki gün içerisinde iş ortamında yaşadığımız bir sıkıntıyı bir türlü üzerimizden atamayıp çoğu zaman eve taşıyoruz. Bu da doğal olarak daha büyük sıkıntıların doğmasına neden olur. Stres esnasında, salgılanan hor- monlar kan şekeri, kalp atışları, kas gerginliği, kan basıncı ve ter bezleri faaliyetlerinde artış; sindirimde yavaşlama gibi vücutta bazı fizyolojik değişikliklere yol açar. Bu fiz- yolojik değişikliklerin yanı sıra, stres, etkilerini bizim için çok daha önemli olan konsantrasyon ve konular arası ilişki kurma güçlüğü, aşırı unutkanlık gibi problemlerle göste- rir. İş performansının düşük olmasının başlıca nedenleri arasında, dikkatini uzun süre bir iş üzerinde sürdüreme- mek, kolaylıkla dikkatinin dağılması, yüksek zihinsel işlev gerektiren planlama, organizasyonda birtakım sorunlar yaşanması sayılabilir. Zaten, böyle durumlarda yaşanılan problemlerin iş performansına yansımaması gibi bir du- rum söz konusu değil.
2- Information Overload: As you all know; thanks to our sense organs we are aware of what is going on around us; but it is not possible to perceive and process all of the numerous stimulus in the environment. We tend to forget about ev- erything that we do not care about between about 2 and 10 seconds. At the same time, new information coming to our memory takes the old ones’ place, and only new information is remembered. The two most important functions of the brain are forgetting and remembering. We need a balance of these two things to maintain our lives. So, why do we for- get so quickly? Because our memory has a capacity and the boundaries of this capacity are determined as plus 7 / minus 2. There are two doors of the memory, the outer and inner doors. To avoid forgetting the incoming information, the stimulus must also pass through the two doors of the mem- ory. The outer door of the memory is the attention window, and the inner door is the perception window. In other words, we must rst distinguish these stimulus, then this incom- ing information must be interpreted or understood, so that the incoming information can be recorded in our memory. According to the researches made, recording unnecessary knowledge in the memory leads to forgetting important in- formation. At the same time, unnecessary information load increases stress and a ects the health negatively.
The rst thing that comes to mind when it comes to stress in everyday life is business life. So much so that we can in no way give way to a distress that we have on the business en- vironment during the day and we often bring it to the home. This, of course, leads to occurring of greater distresses. The hormones secreted during stress lead to some physiolog- ical changes in the body, such as increase in blood glucose, heart beats, muscle tension, blood pressure and sweat gland activities; slowing in digestion. Besides these physiological changes, stress shows its e ects with problems, such as concentration and the di culty of establishing relationships between subjects and extreme forgetfulness, which are very important for us. The main reasons for low job performance include not keeping attention on a job for a long time, easily losing attention, planning requiring high mental function, and having some problems in the organization. In any case, it is not the case that the problems experienced in such situa- tions do not re ect on the performance of the business.
47